Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Lovecké výpravy nebo prostitutky. Korupční skandál ve světovém biatlonu získává obrysy

Rusko předsedu Mezinárodní biatlonové federace Anderse Besseberga údajně uplácelo za přehlížení dopingu prostitutkami a loveckými výpravami. Podle televizní stanice ARD o tom informuje zpráva Světové antidopingové agentury WADA, na jejímž základě norského funkcionáře vyšetřuje policie.

Biatlon
zdroj: ČTK/AP

Besseberg je spolu s generální sekretářkou Nicole Reschovou podezřelý, že za úplatu přehlížel doping ruských biatlonistů a před dvěma lety zajistil přidělení mistrovství světa v roce 2021 Ťumeni. Členové kongresu IBU měli za hlasy při volbě od ruského svazu dostat až 100 tisíc eur. Sibiřské město posléze kvůli rozsáhlé dopingové aféře v ruském sportu o šampionát přišlo.

Případem se zabývá norská, německá i rakouská policie, která minulý týden prohledala sídlo IBU v Salcburku. Za zakrývání ruského dopingu v letech 2012 až 2017 mělo vedení IBU údajně dostat 300 tisíc dolarů. Vyšetřovatelé také prověřují neoprávněné příjmy z prize money ve výši 35 tisíc dolarů, které získali dopující sportovci, kteří měli být v trestu.

Dvaasedmdesátiletý Besseberg vede IBU od roku 1992 a ještě před vypuknutím aféry prohlásil, že nebude usilovat o znovuzvolení. Kvůli skandálu až do vyšetření případu stejně jako Reschová odstoupil z funkce.

IBU kvůli nedůslednému boji s dopingem čelila kritice už delší dobu. Několik reprezentačních týmů včetně českého proto bojkotovalo finále Světového poháru, které hostila navzdory dopingovému skandálu v ruském sportu Ťumeň.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články