Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Loginov odstřelil ruské naděje na triumf. Štafetu ovládli Francouzi, Norové stíhací jízdu nedotáhli

Mužský štafetový závod v italské Anterselvě opanovali Francouzi, kteří uhájili první místo před dotírajícími Nory. Ačkoli byli po polovině závodu v nejlepší pozici Rusové, odskočený Alexandr Loginov na třetím úseku pohřbil naděje na triumf. Česká čtveřice ve složení Milan Žemlička, Ondřej Moravec, Tomáš Krupčík a Jakub Štvrtecký skončila na 19. místě.

Emilien Jacquelin z Francie se raduje z triumfu
zdroj: ČTK/AP autor: Matthias Schrader

Štafeta? Spíš stíhací závod. A v téměř dokonalém balení ho předvedli Norové. Když do té doby suverénní Loginov přijel podruhé na střelnici s výrazným náskokem před ostatními, měl výsledek celé štafety ve svých rukách. Jenže trestuhodně zachyboval, opravy nezvládl a musel na trestné kolo.

Rázem se otevřel prostor pro závodníky za ním. Norskou stíhačku začal Tarjei Bö, který se mýlil na druhé položce jen jednou a při výjezdu stáhl ztrátu na 22 sekund. Na poslední předávce pak ztráceli Norové 18 sekund na vedoucí Francouze, do závěru navíc nastoupil obávaný Johannes Bö.

Druhý z norských bratrů se dotáhl ve velké formě na trojici soupeřů ještě před předposlední střelbou závodu. Když to už vypadalo na norský triumf, tak J. Bö jednou chyboval na poslední položce, čehož využil Emilien Jacquelin. Francouz se pak na konci běhu odlepil od Nora a ve finiši si ho pohlídal za svými zády.

Jak závod probíhal?

Na čele závodu se od začátku držely nejobávanější štafety. Nejhůř se dařilo ze čtveřice Rusko, Německo, Francie a Norsko severskému zástupci, když Johannes Dale na druhém úseku pohořel na druhé položce. Nečekaným výsledkem bylo trestné kolo a pád z vedoucího místa až na devátou příčku.

Náskok si naopak vypracoval Loginov, který ho umocnil bezchybným představením při střelbě vleže. Jenže na stojce při čtvrté a páté ráně úplně minul a čelo pole se vyrovnalo.

Nejlepší čtveřice štafet se rozpadla na dvě poloviny po předposlední zastávce na stadionu. Čistě zastříleli J. Bö a také Rus Eduard Latypov a Německu s Francií odjeli. Na poslední položce ale pro změnu Bö nabídl příležitost ostatním, když ze stadionu tentokrát vyjel s Jacquelinem.

Více sil měl v závěru překvapivě Francouz a Bö tak stíhací jízdu do vítězného konce nedotáhl. Třetí dojel Latypov před Němcem Benediktem Dollem.

Českým biatlonistům se od začátku nedařilo. Žemlička chyboval dvakrát a nabral velkou ztrátu přes minutu a půl. Moravec sice po jediné nepřesnosti dostal štafetu z 22. na 19. příčku, ale ostatním se už nepodařilo pozici vylepšit. Krupčík musel na trestné kolo a Štvrtecký byl v závěru stažen.

Závody SP v biatlonu v Anterselvě (Itálie):

Muži - štafeta (4x7,5 km): 1. Francie (Guigonnat, Fillon Maillet, Desthieux, Jacquellin) 1:14:25,8 (0 trest. okruhů+9 dobíjení), 2. Norsko (Laegreid, Dale, T. Bö, J.T. Bö) -0,8 (1+9), 3. Rusko (Babikov, Jelisejev, Loginov, Latypov) -50,8 (1+7), 4. Německo -54,4 (0+6), 5. Itálie -1:55,1 (0+7), 6. Rakousko -2:19,0 (0+10), ...19. ČR (Žemlička, Moravec, Krupčík, Štvrtecký) staženi ze závodu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články