Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Konečně zima, vyhlíží Gjelland sprint v Anterselvě. Charvátová čeká těžkou trať, vrací se Václavíková

Velice dobrým testem před mistrovstvím světa je šestý díl Světového poháru v biatlonu. Hostí ho italská Anterselva a kromě toho, že je to destinace více než malebná, nabízí teď hlavně opravdovou zimu. A s ní i hromady sněhu. To vše v nejvyšší nadmořské výšce z celého seriálu. Závodnice čeká jako první sprint, v němž už Markéta Davidová jednu medaili tohoto ročníku vybojovala. Přímý přenos závodu na 7,5 kilometru sledujte na ČT sport a ČT sport Plus od 14:15.

Je nám líto, video expirovalo.
Upoutávka k přenosům ze SP v Anterselvě na ČT sport

Stalo se tak na druhé prosincové zastávce SP v rakouském Hochfilzenu.

Davidová dojela ve sprintu i s jednou chybou osmnáct vteřin za vítěznou Denisse Herrmannovou-Wickovou z Německa.

Na stříbro pak česká jednička navázala hned ve stíhačce třetím místem.

O měsíc později už měla za sebou vedle úvodního představení v Kontiolahti i díly ve francouzském Annecy, slovinské Pokljuce a naposledy v německém Ruhpoldingu.

Češky v akci - sprint SP v Anterselvě:

Lucie Charvátová (6), Jessica Jislová (32), Markéta Davidová (45), Tereza Voborníková (68), Eliška Václavíková (98).

Právě v jeho závěrečném závodě s hromadným startem skončila Davidová po čtyřech střeleckých chybách sedmnáctá. Nevyužila tak absenci Švédky Elviry Öbergové, Norky Marte Olsbuové Röiselandové nebo domácí Herrmannové-Wickové.

"Viděla bych se nejraději o trochu výš, ale pak už na to nebylo ani po běžecké stránce. Musím to brát tak, jak to je," řekla Davidová, která byla v probíhajícím ročníku už sedmkrát v nejlepší desítce.

V průběžném pořadí seriálu klesla na deváté místo, v masáku nakonec dojela o pět sekund před osmnáctou Jessicou Jislovou.

Ale z Ruhpoldingu zpět do Anterselvy, na níž má Davidová jinak výborné vzpomínky. Vždyť v ní vyhrála svůj vůbec první závod SP - mimochodem sprint.

"Davidová patří do světové top pětky. Před dvěma roky jsem řekl, že budoucnost bude patřit Simonové, Elviře Öbergové a Markétě, a myslím, že všechny ten potenciál začínají naplňovat," řekl v rozhovoru pro ČT sport šéf biatlonového svazu Jiří Hamza.

Vedoucí žena SP, Francouzka Julie Simonová, se i přes tři chyby blýskla nejrychlejším během a vyhrála v neděli potřetí v sezoně. Největší favoritkou je ostatně i teď - v závodu na 7,5 kilometru.

Češkám se dařilo velice v sobotu, když ve složení Voborníková, Jislová, Davidová a Charvátová byly páté ve štafetě, což je jejich maximum v sezoně.

Zvítězily Norky, které do čela závodu dostala na třetím úseku Marte Olsbuová Röiselandová, jež se vrací po vleklých zdravotních problémech.

Už je nicméně jisté, že právě Norkám bude jak v Anterselvě, tak i na světovém šampionátu chybět Tiril Eckhoffová. Na jaře prodělala covid a následky pociťovala několik měsíců. V této sezoně ještě nezávodila, od prosince se připravuje pouze zlehka. Olsbuová Röiselandová ale v nominaci figuruje.

Jak už bylo řečeno, Anterselvu rámují konečně pravé zimní podmínky. "Trať mi na tréninku přišla tak pomalá, že bude i docela těžká," řekla svazovému webu Charvátová.

Po SP zůstane v Itálii i dalších pět dní, než se přesune za týmem do Ridnaun. První body zapsala až ve vytrvalostním závodu v Ruhpoldingu, když dojela čtyřicátá.

Sprint se ve více než 1600 metrech jel naposledy na MS před třemi lety. Charvátová v něm tehdy vybojovala senzační bronz.

V Anterselvě bude tentokrát ve sprintu po návratu z nižšího IBU Cupu startovat i Eliška Václavíková, která naposledy jela disciplínu SP v Annecy (78. místo).

"Pokud by se kvalifikovala ze sprintu do stíhačky, budeme její start zvažovat, protože následně pojede na mistrovství Evropy do Lenzerheide," objasnil pro svazový web trenér biatlonistek Egil Gjelland.

Markéta Davidová
zdroj: ČTK/AP

"Jsou tady skvělé podmínky, zima konečně přišla. To je to, co celou domu chceme. Opravdu to vypadá dobře," řekl Gjelland.

Předpověď hlásí na čtvrtek další příval sněhu a teploty lehce nad nulou. "Nemáme špinavý boty od bláta, když si jdeme za běhat. Což je fajn. V zimě by měla být zima, takže je dobré vidět, že svět je ještě v pořádku," smála se Davidová.

Po sprintech žen čeká stejná disciplína s delší distancí v pátek rovněž muže. Program v Anterselvě pak pokračuje o víkendu sobotními stíhačkami a nedělními štafetami. MS v Oberhofu startuje 8. února a všechny závody odvysílá živě ČT sport a ČT sport Plus.

"Musíme pořád předvádět velmi dobré výkony, až pak se budeme soustředit na mistrovství světa," dodal Gjelland.

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články