Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Hornig se v Arberu zaskvěl na střelnici. Mistry Evropy ve stíhačce jsou Aspenes a Stremousová

Biatlonista Vítězslav Hornig zajel na ME v německém Arberu povedený stíhací závod. V silném větru udělal na střelnici tři chyby a posunul se ze 34. místa na 13. příčku. Se stejným střeleckým zápisem zvítězil Nor Sverre Dahlen Aspenes a po triumfu ve vytrvalostním závodě získal druhý titul evropského šampiona. Závod žen ovládla Moldavanka Alina Stremousová, Eliška Teplá si po pěti chybách pohoršila na 35. příčku.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih stíhacího závodu mužů na ME v Arberu

Na stadionu v Arberu, těsně za českými hranicemi, biatlonistům nepřály podmínky. Zejména na střelnici se točily silné poryvy větru, závod tím pádem nabízel zajímavý posun polem pro ty, kteří se se střelbou popasují. Po sprintu nejlepší z Čechů Tomáš Mikyska do závodu s číslem 24 nevyběhl, na trať se tak vydal vylepšovat 34. místo jen Vítězslav Hornig.

Vítěz sprintu Erlend Bjöntegaard vedl ještě po první položce, ale po dalším zaváhání na druhé ležce se do čela dostal bezchybný Emilien Claude. Hornig se po první čisté střelbě posunul k dvacítce, ale dvě chyby na další střelbě českého závodníka zbrzdily.

Těm nejlepším na první stojce silně fičelo a jen jedna chyba vyšvihla na první místo Nora Sverreho Dahlena Aspenese, s nulou se ho vydal stíhat pouze Petr Paschenko z Ruska. Hornig se rovněž blýskl bezchybnou položkou a odjížděl na 18. místě.

Čtyřiadvacetiletý Nor využil klidnějších podmínek a jen s jednou chybou si s obrovským náskokem dojel pro druhý evropský titul. I po dvou omylech si stříbro udržel Paschenko, bronz uhájil před dotírajícím Bjöntegaardem Němec Lucas Fratzscher. Hornig se opět zaskvěl na střelnici a po celkovém zápisu tří chyb se posunul pořadím o dvacet jedna míst, cílem proběhl jako třináctý.

Stremousová se na OH naladila titulem mistryně Evropy

Ani pro závod žen se počasí neumoudřilo, v Arberu začalo navíc mrholit. Hned na první položce si závod odstřelila stříbrná ze sprintu Franziska Hildebrandová. Vedení se ujala další Němka Janina Hettichová následovaná Moldavankou Alinou Stremousovou.

Eliška Teplá s číslem 31 závod zahájila slušně jednou chybou, ale běžecky ztrácela. Na druhé ležce přidala další dva omyly a propadala se pořadím. Obě závodnice na čele shodně střílely za jedna a do své společnosti pustily Norku Jenny Enoddovou.

Pětadvacetiletá Hettichová, která pravidelně jezdí i Světový pohár, v silném větru zkušeně odstřílela vestoje s jednou chybou a odjížděla osamocena. Ostatní závodnice pak zabrzdila mlha s poryvy větru a ani pět střeleckých chyb nebylo výjimkou. Nicméně česká biatlonistka potěšila nulou a polepšila si na 25. místo.

Závod rozhodla poslední položka, kdy Němka střelbu neustála a odjela na tři trestné okruhy. Situace využila Stremousová a doběhla si pro titul evropské šampionky před dvojicí Hettichová, Enoddová. Teplá na střelnici přidala dalších 300 metrů navíc a do cíle dojela na 35. místě.

Mistrovství Evropy v biatlonu v Arberu (Německo):

Muži - stíhací závod (12,5 km): 1. Aspenes (Nor.) 34:02,1 (3 tr. okruhy), 2. Paščenko (Rus.) -38,1 (5), 3. Fratzscher (Něm.) -53,0 (6), ...13. Hornig (ČR) -2:59,9 (3).

Ženy - stíhací závod (10 km): 1. Stremousová (Mold.) 30:39,2 (4), 2. Hettichová (Něm.) -17,7 (5), 3. Enoddová (Nor.) -26,8 (4), ...35. Teplá (ČR) -3:36,2 (5).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články