Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Hamza o zlatu Davidové: Je to úleva, tlak byl obrovský. Teď vidíme světlo na konci tunelu

Nebyl to příliš dobrý vstup českého biatlonového týmu do mistrovství světa. Jedenácté místo ze smíšené štafety doprovodila až na Michala Krčmáře ve sprintu nepřesná střelba v dalších závodech. V tom vytrvalostním to ale zásluhou Markéty Davidové zacinkalo - a rovnou zlatě. "Je to obrovská úleva pro všechny," ví šéf svazu Jiří Hamza. Přímé přenosy a zpravodajství z MS sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Český tým čekal na stupně vítězů po celou sezonu. "Nedařilo se nám a tlak se zákonitě od diváků a od všech zvedal," řekl Hamza v rozhovoru pro ČT sport.

Určitě není všechno ideální, ale musím Markétě poděkovat. Seběhlo se to v pravou chvíli," dodal viceprezident Mezinárodní biatlonové unie (IBU).

Tušil přitom, že medaile visí na vlásku.

"I když to tak možná nevypadalo minulý týden. Obrovský kompliment, zvládla to úžasně."

Je nám líto, video expirovalo.
České ohlasy i s Davidovou po zlatém vytrvalostním závodu MS

Hamza si hned vzpomněl na bronzové vytrvalostní klání Davidové z Pokljuky před třemi lety. Na úvod sezony to byl tehdy skvělý vstup mladičké závodnice. 

"Připomnělo mi to ten závod, kdy tu byla před třema rokama poprvé na bedně," říká Hamza a jedním dechem dodává: "Musím říct, že od olympiády, kdy Gábina měla tenkrát tu medaili, mi vyhrkly slzy do očí po závodě."

Zlato je podle něj velkým impulsem pro celý tým.

"Úžasný. Musím poděkovat divákům, že s náma zůstali, ta čísla neklesaj. I přesto, že děláme chyby, tak věřím, že jsme na dobré cestě."

Šéfa svazu těší, že český biatlon stále dokáže produkovat skvělé závodníky, kteří se mohou řadit po bok světových hvězd. 

"Máme ten bod nula, ze kterého se musíme zákonitě odrazit nahoru. Že to bude tak velký skok, je fantastický."

Hamza poděkoval také trenérům v čele s koučem biatlonistek, norským expertem Egilem Gjellandem. Je mu jasné, že všchny čeká hodně práce.

"Ale vidíme světlo na konci tunelu."

Stihl ještě ze slovinské Pokljuky pozdravit do České republiky: "Buďme zdraví hlavně všichni," vzkazuje Hamza v souvislosti s celosvětovou koronavirovou pandemií.

Ta totiž kolotoč Světového poháru "poslala" do tzv. bubliny a světový šampionát se proto, stejně jako ostatní díly SP, musí obejít bez přítomnosti diváků.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články