Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Dopovali ruští biatlonisté v Soči? IBU chce prověřit jejich vzorky

Presque Isle (USA) - Mezinárodní biatlonová federace IBU hodlá znovu prověřit vzorky odebrané ruským reprezentantům při dopingových kontrolách na olympijských hrách 2014 v Soči a před nimi. Viceprezident IBU Jim Carrabre vyzval k podobnému kroku také představitele dalších zimních sportů. Zároveň biatlonová federace zveřejnila, že měl nejmenovaný sportovec pozitivní test během lednového závodu Světového poháru. Žádné podrobnosti k případu IBU neuvedla.

Sport
zdroj: ČT4

"Nezdá se mi, že by systém dopingových kontrol v Soči byl efektivní. I na mnohem méně významných soutěžích bývá počet pozitivních testů vyšší," řekl Carrabre. Jedinou přistiženou biatlonistkou v Soči byla Němka Evi Sachenbacherová-Stehleová, která neprošla v Soči dopingovou kontrolou po závodě s hromadným startem, ve kterém tehdy skončila čtvrtá o dvě místa za stříbrnou Gabrielou Soukalovou. 

Majitelka dvou zlatých olympijských medailí z běhu na lyžích z let 2002 a 2010 označila za jediný možný důvod pozitivního testu kontaminované potravinové doplňky, které užívala na doporučení soukromého poradce. I když tento argument potvrdila následná nezávislá srovnávací analýza, dostala Sachenbacherová od disciplinární komise IBU maximální možný trest.

To jiná ruská biatlonistka, Irina Starychová, v Soči ani nestartovala, protože se provinila už před olympiádou, kdy ji na soustředění ve Slovinsku v prosinci 2013 byl odebrán vzorek s pozitivním testem na EPO z prosincového.

Carrabre se odvolává na doporučení Světové antidopingové agentury WADA, která po loňském skandálu ruských atletů vyzvala k testování starších vzorků i v zimních sportech. "Byla by chyba nic neudělat," prohlásil Carrabre, jenž v minulém týdnu jednal s představiteli WADA na Světovém poháru v Presque Isle.

Sport
zdroj: ČT4

Kdo se provinil v lednu při SP, federace nezveřejnila. Test byl pozitivní na nově zakázané meldonium, tedy stejnou látku, kvůli níž už je suspendována Ukrajinka Olga Abramovová. Členka bronzové štafety z prosincového závodu SP v Hochfilzenu odmítla analýzu B vzorku a čeká na verdikt disciplinární komise.

Mezinárodní olympijský výbor takto nechal znovu prověřit téměř 500 vzorků odebraných při dopingových kontrolách na olympijských hrách v Turíně 2006. Zda testování novými vylepšenými metodami přineslo nějaké pozitivní výsledky, zatím zástupci MOV odmítli prozradit.

Z celkového počtu 1219 vzorků, které sportovci v roce 2006 v Turíně odevzdali, nechal MOV znovu otestovat v akreditované laboratoři Světové antidopingové agentury WADA v Lausanne 489 vzorků. Desetiletá lhůta, po kterou může MOV odebraný materiál uchovávat, vyprší během února.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články