Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Davidová nehodlá zrádnou střelnici v Ruhpoldingu podcenit, do SP se vrací Hanna Öbergová

Vytrvalostní klání čeká v Ruhpoldingu po biatlonistech i ženy. Sedmá závodnice Světového poháru Markéta Davidová má zatím na svém kontě v této sezoně dvě medaile, od další - právě v individuálu - byla navíc hodně blízko. Naposledy se zaskvěla dvěma pátými místy ve sprintu i stíhačce v Pokljuce. Jak dopadne tentokrát? Závod jedou i další tři Češky: Jessica Jislová, Tereza Voborníková a Lucie Charvátová. Do seriálu se po nemoci vrací Švédka Hanna Öbergová. Přímý přenos závodu na 15 kilometrů sledujte na ČT sport a ČT sport Plus od 14:00.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Davidová mohla první medaili sezony vybojovat pro český tým hned v úvodním závodě, kterým byl právě ten nejdelší ve finském Kontiolahti.

Běžela jako sedmá nejrychlejší, a přestože chybovala na první stojce, pořád byla ve hře o první trojku. Mimo pódium se ale propadla až po netrefení posledního terče.

"Na tu poslední střelu jsem chvíli čekala a možná ji zase nějak neustála. Pak jsem si říkala, proč už se na ty poslední rány nevyprdneme. Já bych je zrušila," smála se pak Davidová před kamerou ČT sport.

V závodu se velmi dařilo i Tereze Voborníkové. Dvojnásobná juniorská mistryně světa minula stejně jako Davidová poslední terč a skončila dvaadvacátá. Toto umístění teď překonala o jednu pozici ve stíhačce v Pokljuce.

První závod na 20 kilometrů v ročníku ovládla Hanna Öbergová, ale od té doby na stupních vítězů kvůli horší střelbě chyběla. Poslední díl SP ve Slovinsku vynechala kvůli delšímu nachlazení a omezenému času na přípravu, nyní se vrací. 

"Nechávám za sebou zimní Östersund, jedu dál směrem Ruhpolding," uvedla sedmadvacetiletá mistryně světa z roku 2019 na svém Instagramu.

V průběžném pořadí jí patří desáté místo, její sestře Elviře dokonce druhé hned za vedoucí Francouzkou Julií Simonovou. Davidová je o šest pozic vzad, když dokázala parádně zajet šest závodů v TOP 10.

Jak česká jednička, tak i Voborníková, Jessica Jislová a Lucie Charvátová v nominaci na německou zastávku SP nechybí.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Do bavorského střediska měla šanci jet Tereza Vinklárková, které se dařilo na nižším IBU Cupu, ale onemocněla.

A Eliška Václavíková teď pro změnu na druholigové závody do Pokljuky jede, aby formu po nemoci nabrala.

"Máme k dispozici čtyři holky. Nejen Makula, ale i Terka byla na Pokljuce hodně dobrá. Jessica se zvedá. Klíčové bude, aby se Lucka trefovala. Pak to může být opravdu dobré," věří trenér biatlonistek Egil Gjelland.

Davidová v úterý přiznala, že je po porci závodů ve vysoké nadmořské výšce v Pokljuce velmi unavená.

"Vždycky říkám, že Ruhpolding moc nemusím, ale tratě mě překvapily. Na to, jaké je tu počasí, to bylo relativně dobré lyžování," připomněla vysoké teploty v celé Evropě.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Střelnice v Ruhpoldingu občas svádí k tomu, střílet rychleji, ale pak z toho plynou chyby. Často tu vyhrávali lidi, kteří nebyli v úzké špičce. Je tu jedna z lehčích tratí, běžecké výkony jsou vyrovnanější a stává se z toho trošku střelecká soutěž," dodala Davidová pro svazový web.

Jejím nejlepším umístěním z Ruhpoldingu je 12. pozice ve stíhačce z minulého roku. "Bývají tu nahuštěné výsledky," prohlásila.

Češky v akci - vytrvalostní závod:

Markéta Davidová (3), Jessica Jislová (4), Tereza Voborníková (41), Lucie Charvátová (79).

Účast má spolu s Michalem Krčmářem díky výsledkům jistou v nedělním hromadném startu, o den dříve ještě pojede s týmovou trojkou štafetu, která byla v českém podání v sezoně dosud šestá a sedmá vždy s Davidovou a Charvátovou na posledních dvou úsecích.

Právě Krčmář skončil ve středečním vytrvalostním závodě v Ruhpoldingu osmý. Útočil přitom na stupně vítězů, nakonec ale o ně přišel kvůli jediné chybě na poslední střelecké položce. Přesto dojel potřetí v sezoně v první desítce. 

Navzdory dvěma trestným minutám zvítězil lídr průběžného pořadí Nor Johannes Thingnes Bö a vybojoval jubilejní 60. triumf v seriálu.

Zdroj
ČT sport, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články