Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Dahlmeierová ovládla větrný vytrvalostní závod, Vítková se vešla do desítky

Östersund (Švédsko) - Větrný vytrvalostní závod ve švédském Östersundu vyhrála Němka Laura Dahlmeierová. Nejlepší Češkou byla Veronika Vítková, která obsadila deváté místo. Do dvacítky se ještě vešla patnáctá Eva Puskarčíková, sedmnáctá dojela se sedmi chybami na střelnici obhájkyně celkového prvenství v SP Gabriela Koukalová. Na body těsně nedosáhla na 41. místě Lucie Charvátová, Jessice Jislové patří 52. pozice.

Veronika Vítková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Střelecky to bylo hodně divoké," přiznal trenér ženské reprezentace Zdeněk Vítek. "Spokojený celkově jsme. Mít tři holky do sedmnáctky je super. Nemůžeme být neskromní, v těchto větrných podmínkách to byla loterie a mohlo to dopadnout hůř… Je to tady trošku větrná hůrka," dodal.

Výsledky výrazně ovlivnily povětrnostní podmínky na střelnici. Vítková chybovala na úvodní položce vleže hned třikrát a zdálo se, že je po nadějích. Jenže vzápětí začaly poryvy dělat své a do terčů se netrefovaly téměř všechny favoritky. Koukalová ještě zvládla úvodní střelbu s jednou chybou, obě "stojky" však pohřbily ambice na umístění v první desítce. "V první stojce jí foukalo, ve druhé taky, ale tam už byla i trošku rozhozená," řekl Vítek.

Střelecký účet Vítkové se nakonec zastavil na pěti chybách, v případě Koukalové na sedmi. Obhájkyně loňského celkového triumfu však skvěle běžela, srovnala se například s finskou hvězdou Kaisou Mäkäräinenovou a za Dahlmeierovou zaostala co do času na trati jen těsně.

"Podmínky nebyly na rozstřílení a na start takové, jaké jsme si představovaly, ale zbylo to na nás, abychom se s tím popraly. Mně se to bohužel úplně nepodařilo," podotkla Koukalová.

Vítková měla osmý bežecký čas a Charvátová dvanáctý. "Vypadá to, že jsme měli velmi dobré lyže a můžeme poděkovat i servisu," řekl Vítek k servisu, který nově vede Tomáš Žídek.

Vítězná Němka přidala k nejrychlejšímu běhu jen dvě trestné minuty a nestačila na ni ani druhá Francouzka Anais Bescondová, která na tom byla o jednu minelu lépe. Bezchybně střílela z celého startovního pole jen třetí Běloruska Darja Jurkevičová.

AUDIO: Výhledy před sezonou Světového poháru rozebíral Biatlon fokus podcast

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články