Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Česká paráda na biatlonovém ME. Krupčík má stříbro z vytrvalostního závodu

Mistrovství Evropy v biatlonu začalo pro české barvy nadmíru úspěšně. Tomáš Krupčík si hned v prvním startu připsal druhé místo v individuálním závodu na 20 kilometrů. Za prvním Rakušanem Felixem Leitnerem zaostal o 43 vteřin. Na třetí příčce skončil Němec Philipp Horn. Všichni tři dokončili s jednou chybou. Třicetiletý Krupčík, který dosáhl životního výsledku, se blýskl sedmým nejlepším běžeckým časem. V závodu biatlonistek na 15 kilometrů byla nejlepší Češkou Lea Johanidesová. Doběhla na 27. místě s jednou chybou a ztrátou více než pěti minut.

Tomáš Krupčík
zdroj: ČTK autor: Ivo Stejskal

Krupčík minul až poslední ránu, ale druhé místo si před Hornem a Rusem Krasmiriem Aněvem, který skončil čtyři vteřiny za Němcem, už pohlídal a mohl se radovat z medaile z evropského šampionátu.

"To, že jsem se nenominoval, jsem přijal jako fakt. Zklamaný jsem nebyl. Teď jsem v B týmu, cítím se tu dobře, je tu přátelská atmosféra a méně stresu než v áčku," řekl Krupčík k tomu, jak si vynahradil zklamání z absence v nominaci na olympijské hry v Koreji.

Novopečený vicemistr Evropy měl dosud na svém kontě dvě medaile z univerziády 2013. V italském Trentu tehdy zajel stříbro v závodu s hromadným startem a bronz ve smíšené štafetě.

"Výsledek mě překvapil i potěšil," hodnotil Krupčík, který se po celou reprezentační kariéru pohybuje na pomezí A a B týmu. V individuálním závodě ještě nikdy na stupně vítězů nepronikl. "Běžeckou formu mám dobrou, to je hodně povzbuzující. Věřím proto, že do sbírky přidám další pěkný výsledek."

"Máme obrovskou radost. Nečekali jsme, že bychom do šampionátu hned vstoupili ziskem medaile. Tomáš ale zvládl závod výborně, na trati byl sedmý nejrychlejší a k titulu mistra Evropy mu scházelo jen půl centimetru," řekl trenér Marek Lejsek.

"Ráno bych si ale na sebe ještě nevsadil. Jednak se od počátku roku dost trápím střelecky a ke všemu jsem se ještě před startem i dost špatně cítil," řekl Krupčík.

Další dva čeští reprezentanti Lukáš Kristejn a Matěj Krupčík se dostali do třetí dvacítky, skončili na 21. a 22. místě. V individuálu následně skončil 33. Milan Žemlička.

Olympijskému náhradníkovi Ondřej Hoškovi se závod nevydařil, byl 51. se třemi chybami a ztrátou téměř šesti minut. Českou šestici uzavíral na 66. místě Tomáš Vojík.

Následoval individuál žen 15 kilometrů i s šesticí českých biatlonistek. Těm se závod příliš nevydařil. Boj o poslední místo v ženské nominaci na zimní olympijské hry nicméně vypadá zatím lépe pro Leu Johanidesovou, která skončila 27. Chybu udělala až na poslední položce.

Lucii Charvátové se dále nedaří, sedmkrát minula a byla 55. se ztrátou více než sedmi minut. V týmu pro Ridnaun nechybí ani Veronika Zvařičová, ta má své místo na únorové Hry už jisté. Tentokrát skončila v individuálu pětapadesátá. Na posledním místě z českých biatlonistek byla 61. Ludmila Horká, která sedmkrát netrefila terč.

Zvítězila Francouzka Chloé Chevalierová, sestra zatím slavnější Anais Chevalierové.

Mistrovství Evropy v biatlonu v Ridnaunu (Itálie) - vytrvalostní závody:

Muži (20 km):

1. Leitner (Rak.) 53:32,8 (1 trest. minuta), 2. T. Krupčík (ČR) -43,0 (1), 3. Horn (Něm.) -56,6 (1), ...21. Kristejn -3:19,6 (3), 22. M. Krupčík -3:22,8 (2), 33. Žemlička -4:09,1 (1), 51. Hošek -5:49,1 (3), 66. Vojík (všichni ČR) -7:29,6 (3)

Ženy (15 km):

1. Chevalierová (Fr.) 46:32,9 (1), 2. Runggaldierová (It.) -47,7 (0), 3. Slivková (Rus.) -55,9 (0), ...27. Johanidesová -5:16,5 (1), 54. Charvátová -7:01,2 (7), 58. Zvařičová -7:09,9 (5), 61. Horká (všechny ČR) -7:36,0 (7)

Zdroj
ČT sport, biatlon.cz, IBU

Hlavní zprávy

Nejčtenější články