Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Bude to velké, vyhlíží uzdravený Mikyska diváky v Itálii. Přidá Johannes Bö pátý sprinterský triumf?

Pět českých biatlonistů čeká start v Anterselvě. Šestý díl Světového poháru začíná pro muže sprintem na 10 kilometrů a Michal Krčmář do něj jde s cílem vylepšit svůj nejlepší výsledek v Itálii: loňské sedmé místo v hromadném startu. Všechny čtyři dosavadní sprinty sezony ovládl norský terminátor Johannes Bö. Bude tomu tak i nyní? Přímý přenos sledujte od 14:15 na ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Upoutávka k přenosům ze SP v Anterselvě na ČT sport

Krčmář o minulém víkendu nenavázal v Ruhpoldingu na osmé místo z vytrvalostního závodu. Čelo mu ujelo už po první položce, poté co minul jeden terč. Nakonec netrefil další dva a byl třiadvacátý, což bylo o dvě příčky hůře než v prvním masáku sezony ve francouzském Annecy.

"Škoda, byly to moje chyby, nějaké vyskočené rány. Za jedna není hrozné, ale člověk s tím neuspěje. Na trati to bylo také hodně špatné," řekl český biatlonista pro ČT sport. 

Na vítězného Johannese Böa ztratil dvě minuty a 23 sekund.

Právě norský expres potvrdil dominanci v této sezoně a ovládl devátý z 12 individuálních závodů. Teď může ve sprintu přidat další triumf.

Může mu k tomu dopomoci i den regenerace navíc. Závodníci měli na rozdíl od svých kolegyň po Ruhpoldingu na přípravu celé čtyři dny. Předposlední individuální generálka před mistrovstvím světa je nicméně tady.

Biatlonovou elitu vítá zasněžená Anterselva.

K českému týmu se po uzdravené Elišce Václavíkové mohli připojit i Tomáš Mikyska a Jonáš Mareček, kterého ale závodění v jihotyrolském středisku nečeká. 

"Je po nemoci první týden ve výšce. Měl by tu především pořádně potrénovat. Bude mít lehčí a delší trénink, nechceme na něj tlačit," přiznává pro svazový web střelecký trenér Matt Emmons, který do určité míry funguje i jako týmový psycholog.

Koho ale sprint čeká, je dvaadvacetiletý Mikyska.

"Plánujeme to. Už je nějakou dobu ve výšce a vypadá v pohodě. Pokud by se ale necítil dobře, nemusí tu závodit. Také je možnost vynechat stíhačku, pokud se do ní kvalifikuje. A pak uvidíme, co se štafetou," dodává Emmons.

Mikyska se po nemoci připravoval v Pokljuce, kde si odjel i "tréninkový" závod v IBU Cupu a bylo z toho 40. místo ve sprintu.

"Cítil jsem se dobře silově, ale do kopců jsem se hodně zadýchával. To se potvrdilo i v závodě, v tom největším kopci jsem to nemohl udýchat," vzpomíná.

Těší se, až do krásného areálu v Anterselvě dorazí diváci. "Bude to velké," vyhlíží obecenstvo v Itálii a s tím i tratě. Ty mu sedí více než ve Slovinsku. "Snad se mi i pojede líp. Jsou tu kopce, ale dá se to jezdit víc stylem 1:1. To se mi líbí," dodává.

Češi v akci - sprint SP v Anterselvě:

Michal Krčmář (16), Jakub Štvrtecký (20), Tomáš Mikyska (49), Adam Václavík (65), Vítězslav Hornig (87).

Sprint pojedou i Jakub Štvrtecký, Adam Václavík a Vítězslav Hornig, který bude v Anterselvě stejně jako Mikyska startovat v SP poprvé. Program uzavřou o víkendu stíhačky a štafety.

Ještě než poté český tým odcestuje v únoru do Oberhofu na světový šampionát, čeká ho soustředění v italském Ridnaun, kde to biatlonisté dobře znají.

Mimo jiné se tam jezdí i druholigové IBU Cupy. "Stihneme odpočinout, něco odtrénovat, každý tam přijede v jiném rozpoložení," říká Krčmář v rozhovoru pro ČT sport.

Už ve čtvrtek jely sprint biatlonistky - nejlepší z Češek Markéta Davidová byla šestnáctá, závod ovládla domácí Italka Dorothea Wiererová.

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články