Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Biatlonistky by rády předvedly další skvělý sprint, Krčmář se střelbou zlomit nenechá

Světový pohár v biatlonu pokračuje dalšími závody. V Östersundu jsou na programu opět sprinty, které se v neděli velice povedly českým závodnicím, jejich protějškům už o poznání méně. Jak dopadne reparát? Program z Östersundu sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz živě od 13:20 sprintem biatlonistek, v 16:05 přijdou na řadu muži.

Trenér Egil Gjelland věděl, proč o ní po přípravě mluvil v superlativech. Nejlépe si totiž z Češek vedla ve sprintu Eva Puskarčíková, díky přesné střelbě skončila jedenáctá.

Po protrápené minulé sezoně překvapení a velice příjemná vzpruha, navíc s vědomím, že nejstarší česká reprezentantka (v lednu jí bude jednatřicet let, pozn. red.) měla po viróze. Vždyť do TOP 15 se dostala po téměř dvou letech.

Češky v akci - sprint:

Eva Puskarčíková (2), Markéta Davidová (11), Jessica Jislová (44), Lucie Charvátová (70), Tereza Vinklárková (105).

Mistryně světa Markéta Davidová v závodu na 7,5 km chybovala jednou a obsadila 15. místo, nicméně se udržela v čele Světového poháru, protože už v sobotu triumfovala po čistém čtyřpoložkovém individuálním závodu. V průběžném pořadí má 86 bodů stejně jako Běloruska Dzinara Alimbekavová.

"Je jasné, že nuly asi nebudu střílet pořád. Jednička se počítá. Vím, co jsem udělala, což je dobré znamení," hodnotila Davidová, nominovaná na Sportovkyni roku, sprint v rozhovoru pro ČT sport.

Střílelo to i dalším českým závodnicím: Jessica Jislová obsadila 18. místo a Tereza Vinklárková životní devětadvacáté. Lucie Charvátová si závod zkazila třemi chybami vestoje a ve výsledkové listině skončila na 53. příčce.

Potud tedy samé dobré zprávy.

U českých biatlonistů byla situace v desetikilometrovém klání horší. Na body totiž dosáhl pouze sedmadvacátý Jakub Štvrtecký. 

Michal Krčmář dvakrát minul vestoje, celkem netrefil třikrát a obsadil až 63. místo. Mikuláš Karlík byl 95., Adam Václavík 104. a o místo za ním figuroval Vítězslav Hornig.

"Hůř se to hodnotí. Nevyšlo to podle představ, každá ztráta na trati i střelnici je hrozně drahá," řekl asistent trenéra Aleš Ligaun v souvislosti s tím, že vytrvalostní závod tak špatně nedopadl, byť kromě jednadvacátého Michala Krčmáře taktéž nedosáhl nikdo z Čechů na body.

Češi v akci - sprint:

Jakub Štvrtecký (14), Michal Krčmář (28), Mikuláš Karlík (60), Adam Václavík (90), Vítězslav Hornig (117).

Podle Ligauna se musí pracovat na obou složkách - běhu i střelbě. A hlava dělá půlku úspěchu, ne-li více.

"Pořád jsme na začátku sezony," upozornil a dodal, že důležité je na střeleckou položku přijíždět s čistou myslí.

Vyhlášený perfekcionista Krčmář prohlásil, že ho čeká praní se střelbou, zlomit se prý ale nenechá. "Spokojen být nemůžu. Se stojkama se tu peru, na střelnici to ode mne není dobrý, mrzí mě to."

Michal Krčmář
zdroj: AP autor: Darko Bandic

Na případnou změnu měl tři tréninkové dny, během nichž panoval na severu mráz a nejinak tomu bude i ve čtvrtek a dnech následujících. Předpověď slibuje teplotu minu třináct a sněžení.

"Na mé poměry mi to moc nesedí, je to vybojovaný, peru se s tím. Na každé ráně musím pracovat, nejde to samo. Je potřeba najít rytmus a vrátit se do toho svýho, jak mi to funguje. Mám předpoklad, abych byl připraven jinak," doplnil Krčmář.

Češi budou bojovat i o další body do Poháru národů, jehož pořadí týmům určuje počet míst na zimní olympijské hry, které v únoru hostí Peking.

"Získat pět míst pro olympiádu je hlavní kvůli štafetě. Kdybychom jeli ve čtyřech a někdo onemocněl, tak tu štafetu nepostavíme," zdůraznil sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář.

Z vítězství se v nedělním sprintu radovala domácí Hanna Öbergová, sprint ovládl i její týmový kolega Sebastian Samuelsson. 

Dva sprinty po sobě se jely i na začátku minulé sezony ve finském Kontiolahti a Öbergová tehdy vyhrála oba. U závodníků si první místa rozdělili bratři Johannes a Tarjei Böovi.

O víkendu Östersund nabídne ještě stíhačky a štafety, příští týden by se měl jet - kvůli covidu za zavřenými dveřmi bez fanoušků - elitní seriál v rakouském Hochfilzenu.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonistům jde i o body do Poháru národů
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články