Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Biatlonisté se těší na Vánoce. Davidová se bude starat o koně, Krčmář zmobilizuje síly

Česká biatlonová reprezentace má před sebou první pauzu v náročném programu Světového poháru. Z bubliny se závodníci dostanou na Vánoce domů, aby načerpali trochu sil před lednovými třemi díly elitního seriálu. Těšit je může fakt, že smíšená štafeta díky bronzové medaili z letošního mistrovství světa ovládla týmové hodnocení v anketě Sportovec roku.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Mezinárodní biatlonová unie sáhla kvůli proticovidovým opatřením po fungování v tzv. bublině, což byla prakticky jediná možnost, jak odjet zkraje sezony alespoň jednu soutěž – tu nejsledovanější a nejvyšší.

"Nikoho asi netěší, že nejsou fanoušci. Já jsem člověk, který si rád po sezoně zajde na fotbal, na hokej, beru to jako relax. To mně vadí asi ještě víc než to, že nejsou fanoušci na našich závodech," říká Michal Krčmář.

Z pomyslného vakua se teď ale biatlonisté a biatlonistky vydali domů oslavit svátky. Setkání s nejbližšími pro ně bude stoprocentně vítanou vzpruhou.

BIATLON FOKUS PODCAST: Co chybí Davidové k medailím a je Charvátová pro štafetu správnou volbou?

"Určitě ten čas mimo, čtyři pět dní doma, přijdou vhod. Člověk vypne od biatlonu, zmobilizuje zase síly a dostane chuť té další části sezony," říká Krčmář, aktuálně 21. muž průběžného pořadí SP. "Už to bolí každýho, závodů je hodně," hlásil v neděli v cíli posledního letošního závodu.

V souvislosti s nynějším ovládnutím týmového hodnocení Sportovce roku stříbrný olympijský medailista vzpomíná, jak tehdy ve skvěle rozjetém závodě v Anterselvě finišoval a nechtěl to parťákům pokazit.

"Nikdy jsem nezažil takový stres jako na poslední položce. Tady to nebylo jenom o mně. O to příjemnější bylo, když jsem odjel ze střelnice. Byli tam na vyhlášení čeští fanoušci, ještě jsme si plácali. To byla ještě doba OK."

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih závodu smíšených štafet na MS

Od biatlonu si teď Krčmář s Davidovou, dva nejlepší čeští reprezentanti, neodpočinou dlouho, protože je už 28. prosince čeká tradiční exhibice. Tentokrát nikoliv na sadionu Schalke, ale na střelnci v Ruhpoldingu, kde se letos jinak Světový pohár nepojede.

"Času tolik není, ale samozřejmě je dobré se zase na chvíli vrátit do tréninku, a ne jen furt závodit," říká Markéta Davidová, devátá v pořadí Sportovce roku.

Ta v nedělním závodu s hromadným startem skončila těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě. "Udělala jsem pro to fakt maximum, jsem spokojená, jedna rána se stane, popravdě ani nevím, kde byla," smála se Davidová.

"Makula si vedla velice dobře běžecky, pokračuje ve výborném standardu. Patří mezi pět nejlepších momentálně v běhu. V masáku potvrdila i střeleckou pohodu, čtvrté místo je nádhera," byl rád asistent trenéra Jiří Holubec.

O plánu na začátek Štědrého dne už má Davidová každopádně jasno. "Já se chodím jen 24. ráno každý rok postarat o koně," říká.

Ondřej Moravec chtěl lyžovat doma, ale to nevyjde kvůli špatným podmínkám, resp. teplému počasí. "Tak se 27. prosince chystám zpátky do Rakouska. V Čechách není ani vločka. Pak pojedu rovnou do Oberhofu na svěťák," plánuje.

Právě v německém Oberhofu se uskuteční další dvě kola SP. Prvními závody budou 8. ledna sprinty. Poslední zastávkou před světovým šampionátem bude koncem ledna italská Anterselva. Přímé přenosy a zpravodajství ze SP v biatlonu sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články