Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Biatlonisté rozjíždějí přípravu na nadcházející sezonu, trénují už pod novým vedením

Zpět do reprezentačních barev se oblékl bývalý biatlonista Ondřej Moravec. Při příležitosti zahájení přípravy na novou sezonu nově doplnil trenérský tým českých biatlonistů, v němž stanul po boku stávajícího trenéra Michaela Málka. Pomáhat má převážně se střelbou. Také biatlonistky se začaly připravovat pod novým trenérským vedením, jímž jsou Lukáš Dostál a Luca Bormolini.

Ondřej Moravec působil v uplynulé biatlonové sezoně jako expert České televize. Nyní oblékl opět reprezentační barvy a stal se součástí českého týmu, akorát v roli střeleckého trenéra.

"Myslím si, že je velice dobré porovnat, jak to vidím já nebo jak jsem to viděl jako závodník. Trenéři na to mají také nějaký náhled, teď je hlavní najít nějakou tu cestu, která by byla, řekněme, spojením obojího," řekl Moravec k nové náplni práce.

Soustředit se chce zejména na aklimatizaci ve vyšších nadmořských výškách, v nichž se odehrají klíčové události nadcházejících sezon mistrovství světa a olympijské hry.

"Máme většinu kempů ve vyšší nadmořské výše, čeká nás i soustředění v Livignu, pak Lenzerheide. Ta soustředění budou poměrně náročná. A je to směřované k mistrovství světa i olympijským hrám, kterých se to bude týkat," sdělil Moravec. "Ta simulace toho prostředí je pro nás stěžejní, aby ti sportovci strávili minimálně nějakých 60 dní ve vyšší nadmořské výšce, kolem 1500 metrů nad mořem," doplnil.

Ženskou reprezentaci nově vede česko-italská dvojice Dostál, Bormolini

U ženské biatlonové reprezentace došlo před novou sezonou k trenérské obměně, Nora Egila Gjellanda nahradili Lukáš Dostál a Ital Luca Bormolini. Zatímco Dostál se bude soustředit na střeleckou disciplínu, Bormolini plánuje pilovat lyžařskou techniku. Ve svých trenérských povinnostech se zatím sžívají, ale jako tým se jim pracuje dobře.

"Jsme oba dost podobné povahy. Zatím jsme se na všem vždycky domluvili bez problému. Víme, že tu cestu máme tak nějak podobnou. Takže se docela dobře doplňujeme," řekl směrem ke svému italskému kolegovi Dostál.

"Moje role bude spočívat spíše v té střelecké části a také v komunikaci s dívkami, kdyby bylo potřeba něco hlouběji dovysvětlit," poodhalil strategii týmu.

S Lucou Bormolinim tvoří mladý trenérský tým. Dostál v minulosti trénoval biatlonisty v Letohradu, Bormolini má za sebou kariéru u národních týmů Austrálie, Jižní Koreje a Nového Zélandu. K české reprezentaci se dostal díky setkání s Ondřejem Rybářem během práce pro akademii Mezinárodní biatlonové unie.

"Kemp jsme zahájili před pár dny a myslím, že mám na ně velmi pozitivní vliv. Už jsem si stačil všimnout, že český tým je plný motivovaných biatlonistek. Ve své práci s nimi se zaměřím hlavně na lyžařskou techniku," popsal začátky u týmu Bormolini.

"Atmosféra v týmu je velmi dobrá. S Lukášem cítíme obrovskou motivaci pomoct děvčatům ukázat svůj potenciál. Nebudu mluvit o konkrétních výsledcích. Chci, aby byly schopné dostat ze sebe stoprocentní výkon," uvedl Bormolini.

Uplynulá sezona se českému týmu příliš nevydařila, a tak přišla otázka i na ambice do nadcházející sezony. "Samozřejmě máme cíle. Probrali jsme je s děvčaty na samostatných schůzkách, každá zná své cíle, ale i své slabiny a silné stránky. Pokusíme se proto zlepšit ty stránky, v nichž mají rezervy," nastínil Bormolini plány na novou sezonu.

Novinkou je také spojení všech členských týmů reprezentace do jednoho – můžu, žen, A týmu a B týmu.

"Tento systém jsme praktikovali docela dlouho, co si pamatuju. Myslím si, že ti lidé se potom dobře znají a vycházejí spolu velice dobře. Pro tu partu je to fajn a i ten trenérský tým si může výrazně vypomoct, ať už to jsou střelecké tréninky, nebo práce v terénu, tak můžeme spolupracovat. Myslím, že z toho můžeme jenom těžit," hodnotil situaci Ondřej Moravec.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články