Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Biatlonista Usťugov dopoval, ruská štafeta přijde o olympijské zlato

Mezinárodní biatlonová unie IBU anulovala kvůli dopingu výsledky ruských reprezentantů Jevgenije Usťugova a Světlany Slepcovové ze sezony 2013/14. Ruská mužská štafeta tak přijde o olympijské zlato ze Soči, které by místo ní měli získat Němci. Rakousko bude mít stříbro, původně čtvrté Norsko se posune na bronz.

Jevgenij Usťugov
zdroj: Getty Images autor: Christophe Pallot

IBU vyšetřovala Usťugova, Slepcovovou a další ruské biatlonisty Alexandra Pečonkina a Alexandra Černyšova na základě analýzy dat z informačního systému moskevské kontrolní laboratoře, nálezů ve vzorcích z let 2010 až 2015 a podpůrných důkazů z takzvané McLarenovy zprávy o systematickém dopingu v ruském sportu.

Pečonkin a Černyšov již před časem dostali čtyřleté tresty. Usťugovovi za nález anabolického steroidu oxandrolonu a Slepcovové za jiný zakázaný prostředek ostarin dnes IBU formálně udělila dvouletý zákaz startů, neboť oba již ukončili kariéru.

Zatímco Usťugov o olympijské zlato přijde, Slepcovové zůstane. Se štafetou triumfovala o čtyři roky dříve ve Vancouveru. Tam Usťugov získal zlato v závodu s hromadným startem a štafetový bronz a obě tyto medaile mohou být rovněž v ohrožení. IBU totiž dál vyšetřuje jeho podezřelá krevní data počínaje lednem 2010.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články