Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Hokej v srdci

Ztráty nás položily, dostávali jsme lehké koše, řekl po porážce v Maďarsku Kříž

Zklamaný byl po neúspěchu v Maďarsku basketbalista Martin Kříž. Češi přišli i o poslední naději na postup na mistrovství světa, těšil ho ale větší prostor pro mladé hráče, kteří by jednou měli národní tým převzít. Neúspěch v Szombathely viděl v množství ztrát a zbrklé hře v útoku. Devětadvacetiletý pivot dohrával se zraněným víčkem, které mu v souboji v prvním poločase roztrhl David Vojvoda.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisté prohráli v Maďarsku o 14 bodů

"Nestalo se nic zvláštního. Tlačil jsem hráče ve cloně, ten se ohnal rukou a rozsekl mi nehtem víčko. Zaplať pánbůh to nebylo přímo do oka. Krvácelo to. Možná z toho bude nějaký monokl, ale nic extra," řekl novinářům Kříž.

"Nevnímal jsem pak, co se děje. Oko se mi mlžilo a doufal jsem, že to nic není. Nakonec pískli nesportovní faul, byly z toho dvě šestky a pozice, ale nevím, jestli bylo správně, když to bylo zahrané," doplnil.

Po trestných hodech sice kapitán Lukáš Palyza zastavil maďarskou šňůru deseti bodů a Češi odcházeli do kabin s tříbodovým mankem, třetí čtvrtinu však prohráli 10:31 a duel ztratili. Udělali 19 ztrát, Maďaři jen pět.

"To byl asi největší problém. Soupeř tlačil na míči a byly asi čtyři ztráty v rohu, kdy jsme přešlápli lajnu. To máte čtyři pozice a potenciálních osm, dvanáct bodů. Ztráty nás položily, protože jsme po nich dostávali lehké koše," uvedl Kříž.

Maďaři po přestávce v obraně přitlačili. "Naše ztráty pak pramenily z toho tlaku. Občas jsme šli také do útoku až moc zběsile. Nemůžeme se ale na nikoho zlobit. Po dlouhé době se hrálo v hodně odlišné sestavě, než jsme v nároďáku hrávali," připomněl Kříž, že chybělo osm hráčů, kteří startovali na zářijovém mistrovství světa.

Ačkoli Češi prohráli v kvalifikaci sedmý zápas z deseti a přišli o šanci na postup, nehodnotil Kříž utkání úplně negativně. "Příležitost dostala spousta mladých hráčů, kteří by to měli za nějakou dobu převzít. Mohli se poměřit na evropské scéně a nakouknout do národního týmu s trochu větší rolí," řekl Kříž a ocenil například rozehrávače Richarda Bálinta, jenž zaznamenal 16 bodů.

"Nikdo z nás nechce prohrávat. Tyhle zápasy nám sice vzaly šanci na mistrovství světa, nicméně to byl úplně jiný tým. Za nějaký rok přijde generační obměna a je potřeba do toho ty mladé nadějné hráče zapojit. Pro český basket je to jen dobře, že dostali šanci. Snad budou co nejvíc hladoví, pokusí se zlepšit a s nároďákem něco dokázat," dodal Kříž.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články