Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Zdá se, že se tu může rodit něco většího, říká Ježdík k výkonům Sršňů z Písku

Překvapili všechny. Sršňové z Písku vlétli do basketbalové ligy jako vítr a z devíti zápasů mají jako nováček zatím kladnou bilanci pěti výher a čtyř porážek. To zaujalo i bývalého basketbalového reprezentanta a později trenéra Michala Ježdíka v pořadu Time Out na ČT sport. "Je to občerstvení ligy korunované výbornými výkony a v euforii, která zaplavila celé město. Zdá se mi, že se tu může rodit něco většího," konstatoval Ježdík.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Basketbalový kouč Michal Ježdík: Písek je občerstvení ligy

Tým táhne dvaadvacetiletý Vojtěch Sýkora, který má vyrovnanou bilanci na zápas: jedenáct bodů, jedenáct asistencí a jedenáct doskoků, proto je hvězdou týmu číslo jedna.

Proč ho dosud nezlanařily jiné kluby a proč zůstal do loňska ve druhé nejvyšší soutěži?

"Hrál druhou ligu, proto nebyl tolik na očích. Má vysokou herní inteligenci a umí mnoho věcí na velmi solidní úrovni. Je to základní kámen týmu a ukázka toho, jak Písek hraje. Odvážně, rychle, s velkým sebevědomím a zdravě agresivně. Podle mě je to spíš dvojice Sýkora a Svoboda a i všichni ostatní hráči v Písku vědí, co mají hrát," vysvětluje Ježdík.

Zkušený basketbalový odborník je rád, že talentovaný mladík zůstal hrát v Písku. "Jsem přesvědčený, že udělal správně. Vnímám to jako komunitní basketbal, že ti hráči jsou schopní udělat něco extra pro tu oblast, město, ve kterém basketbalově vyrostli. A takovýhle příklad teď v Česku máme. Ti hráči jsou ochotní udělat pro tým hodně, a to je příběh, který celek zviditelňuje."

Písek má druhou nejlepší nováčkovskou bilanci po devíti zápasech od vstupu do nejvyšší soutěže, když v pozici nováčka předstihl i Nymburk ze sezony 2001, který měl bilanci 3:6, a lepší byl jen Prostějov v sezoně 2004/5. Ten vyhrál sedm zápasů a prohrál jen dva.

"Je o to cennější, že ta vítězství nepřicházejí jen na domácí palubovce, ale i u soupeřů. A styl zůstává stejný. Odvaha, sebevědomí a jít za otevřenými střelami – to bych k tomu přidal také," tvrdí Ježdík. "A důležité je to propojení města, diváků a hřiště i týmu," dodává.

Ovšem je zvědavý na to, až soupeři poznají, jakým stylem Písek hraje a začnou na to reagovat. "Bude mě zajímat, jak a kdy se dokáží soupeři adaptovat na písecký herní styl. A pak bude důležité, aby Sršni věřili svému konceptu, ale až se na něj zadaptují soupeři, pak bude důležité aby měli v Písku i plán B a nejlépe i plán C," končí Ježdík rozhovor na téma Písek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články