Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Veselého Fenerbahce postoupilo do finále Euroligy a bude obhajovat loňský triumf

Potřetí v řadě bude Jan Veselý bojovat se svým Fenerbahce Istanbul o vítězství finále Evropské ligy. V semifinálovém duelu pomohl osmi body a třemi doskoky porazit Žalgiris Kaunas 76:67 a Fenerbahce tak bude obhajovat loňský titul. Soupeřem tureckého klubu bude Real Madrid, který přešel přes vítěze základní části CSKA Moskva po výhře 92:83.

Jan Veselý
zdroj: ČTK/AP/Darko Vojinovic

Veselý se může stát prvním Čechem, který nejprestižnější evropskou soutěž vyhraje podruhé. Jedno vítězství mají na kontě také Jiří Zídek a Luboš Bartoň. Ve Final Four je Veselý již popáté.

"Samozřejmě tohle neomrzí. Jsem rád, že jsme opět ve finále, ale tím to nekončí. V neděli do toho musíme dát ještě víc než dnes a bojovat," řekl Veselý. "Teď si jdeme na hotel odpočinout a připravíme se na kohokoli, koho dostaneme do finále. Měli jsme tam dnes chvíle, kdy jsme dělali chyby. To musíme zlepšit. Ale hlavní je, že na konci jsme to dotáhli do vítězného konce," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Veselý: Věděli jsme, že to bude boj a řežba

Turecký tým potvrzoval své zkušenosti a litevského soka, který se do Final Four probojoval po 19 letech, od začátku převyšoval v obraně. Ve druhé čtvrtině přišla pasáž, kdy Fenerbahce několik útoků po sobě nedovolilo Žalgirisu ani vystřelit a na druhé straně Veselý svými smeči zvedal fanoušky ze sedaček.

Bylo z toho vedení istanbulského celku až o 12 bodů, ale Žalgiris potvrzoval, že je týmem bojovníků. Nevzdával se a dvakrát stáhl dvoucifernou ztrátu na rozdíl jediného koše. Těžil z toho, že s Veselým na střídačce mělo Fenerbahce potíže pod košem a s přebíráním v obraně.

"Věděli jsme, že to s nimi bude boj a řežba od začátku až do konce. Hodněkrát jsme dostali do hlavy, aniž by to byl faul, ale to je součást hry. Snažili jsme se na to nereagovat, v některých chvílích to ale nešlo a já na to také reagoval," připustil Veselý, který musel ve druhé části často na lavičku kvůli faulům.

Podívejte se na sestřih utkání včetně povedených smečí Veselého:

Fanoušci tureckého klubu zaplnili dvě třetiny haly a vytvořili svému týmu domácí kulisu, v které nakonec Žalgiris neodolal. "Prostředí hrálo velkou roli. Fanoušci nás hnali jako celou sezonu. Jsem rád, že přišli v takovém množství a věřím, že na finále jich bude ještě víc," ocenil Veselý atmosféru.

Ve druhé půli se rozstřílel Ali Muhammed, dříve známý jako Bobby Dixon, který byl s 19 body nejlepším střelcem utkání. "Je to neskutečný hráč. Dokazuje to každý rok, co je tady. Na začátku sezony byl zraněný, tak jeho pozice nebyla taková jako v minulosti, ale on to přijal a ukazoval, že v každém momentě je připravený dát do toho co nejvíce. A dnes mu to šlo," uvedl Veselý.

Ve finále Fenerbahce doplnil Real Madrid, který celou první polovinu zápasu proti CSKA dotahoval manko z nepovedeného úvodu, ale ve třetí části šňůrou 13:0 získal vedení, které už nepustil. Zahraje si šesté finále a první od triumfu v roce 2015. CSKA se utká s Žalgirisem o bronz.

Final Four Evropské ligy basketbalistů v Bělehradě - semifinále:

Fenerbahce Istanbul - Žalgiris Kaunas 76:67 (19:13, 39:33, 54:50)
Nejvíce bodů: Muhammed 19, Datome 16, Slukas 14, Wanamaker 9, Veselý 8 - Pangos 16, Davies 12, White 9.

Real Madrid - CSKA Moskva 92:83 (20:30, 47:46, 63:56)
Nejvíce bodů: Dončič a Llull po 16, Ayon a Thompkins po 12, Carroll 9 - De Colo 20, Clyburn a Hines po 16, Higgins 15.

Zdroj
ČTK, youtube.com, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články