Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

V Torontu vypukly oslavy. Kanadský tým je poprvé vítězem NBA

První titul. Basketbalisté kanadského Toronta jsou poprvé v historii šampiony NBA. V šestém utkání finálové série porazilo Toronto 114:110 soupeře Golden State a zvítězilo tak 4:2 na zápasy. Raptors se stali prvním vítězem soutěže, který nesídlí v USA.

Oslava basketbalistů Toronta
zdroj: ČTK/AP autor: Tony Avelar

Dosud jen jednou v historii se stalo, že by tým otočil finálovou sérii ze stavu 1:3. Warriors se o to chtěli pokusit, uspěli v minulém utkání v Torontu a doma toužili sérii vyrovnat. V koncovce čtvrtečního duelu měli šanci na vítěznou střelu, ale Stephen Curry ji neproměnil a v Torontu mohla propuknout obrovská radost.

Nejužitečnějším hráčem finálové série byl zvolen tahoun Toronta Kawhi Leonard, který stejné ocenění získal i v roce 2014, kdy slavil titul se San Antoniem. Naopak první triumf v NBA má po 14 letech hvězdné kariéry Kyle Lowry. Dvanáct sezon na titul čekal Španěl Marc Gasol. Trenér Nick Nurse vyhrál zámořskou ligu hned v první sezoně v roli hlavního kouče.

"Tohle je důvod, proč hraju. Všechna ta tvrdá dřina se vyplatila," řekl Leonard. V roce 2014 ukončil dominanci Miami Heat, tentokrát pomohl svrhnout z trůnu Golden State. Zároveň se dostal na třetí místo s nejvíce body nastřílenými během jediného play-off (732). Pouze LeBron James (748) a Michael Jordan (759) zvládli více.

Toronto je vítězem NBA:

Toronto předvádělo dobré výkony po celou sezonu. V základní části bylo druhým nejlepším týmem po Milwaukee, které dokázali Raptors v play-off porazit. Ve finále si vyšlápli i na mužstvo z Oaklandu, jež útočilo na vítězný hattrick. Tentokrát ale bojovali Warriors se zdravotními problémy.

Většinu série chyběl Kevin Durant, který se při jediném startu v pátém finálovém utkání vážně zranil. Potíže brzdily i Klaye Thompsona, jenž musel na konci třetí čtvrtiny odstoupit z šestého duelu, když si po faulu poranil koleno; vyšetření odhalilo přetržený vaz. Přesto byl s 30 body nejlepším střelcem zápasu.

"Musíme upřímně říci, že soupeři situaci komplikovaly ošklivé věci. Přesto se nevzdával a sváděl s námi lítou bitvu. Oba celky se do posledních sil snažily vyhrát a nám se to nakonec povedlo. Jsem na svůj tým opravdu pyšný, protože ukázal velkou sílu," radoval se trenér Nurse.

Basketbalisté Golden State i tak dělali vše pro to, aby srovnali sérii. Většinu poslední části vedli, ale důležitou roli sehrál náhradník Toronta Fred VanVleet, který dal ve čtvrté čtvrtině 12 bodů a pomohl k obratu. Dvě minuty před koncem Toronto vedlo o šest bodů.

Stephen Curry
zdroj: ČTK/AP autor: Frank Gunn

"Snažil jsem se týmu pomoci, co to šlo. Kawhi (Leonard) byl zdvojovaný, museli jsme to vzít na sebe my ostatní. Proto jsme v týmu. Warriors patří k nejlepším a nedali by nám to zadarmo. Museli jsme si to vybojovat," řekl VanVleet.

V závěru zabojoval Draymond Green. Trojkou a asistencí vrátil domácí tým na dostřel jediného bodu, poté donutil soupeře ztratit míč a Warriors měli posledních 10 vteřin na to utkání rozhodnout. Curry ale trojku po signálu neproměnil a Toronto vzápětí potvrdilo svůj historický triumf.

"Ze všeho nejvíc mě to mrzí kvůli hráčům, kteří riskovali zdraví. Zranění k profesionálnímu sportu patří. Ale kdyby k nim nedošlo, mohli bychom si říct: 'No a co, prostě jsme titul nezískali'. Jenže kromě toho Kevin Durant přijde o celou příští sezonu a Klay Thompson má také vážné zranění kolena," litoval trenér Golden State Steve Kerr.

"Mnoho lidí si myslí, že tohle je teď konec naší éry. Ale my ještě nejsme na konci. Tento rok to nevyšlo až na titul. Ale my se vrátíme opět silní," prohlásil Green. "Jsem hrdý na to, jak náš tým bojoval až do úplného konce. Posledních pět let bylo úžasných a rozhodně to nepovažuji za konec," přitakal Curry.

Pro Toronto je titul o to cennější, že ve všech sportech čekalo na podobný úspěch od roku 1993, kdy triumfovali baseballisté Blue Jays. Naopak Oakland zažil smutné loučení s Warriors, kteří odehráli poslední utkání v hale Oracle Arena. Od příští sezony budou sídlit v San Franciscu.

Golden State Warriors - Toronto Raptors 110:114 (32:33, 60:57, 86:88)

Nejvíce bodů: Thompson 30, Iguodala 22, Curry 21, Cousins 12 - Siakam a Lowry po 26, Leonard a VanVleet po 22, Ibaka 15. Konečný stav série: 2:4. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články