Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

V NBL se bude hrát o novou trofej pojmenovanou po legendárním Zídkovi st. a vyrobenou 3D tiskem

V mužské basketbalové lize se bude od nadcházejícího play-off hrát o Pohár Jiřího Zídka staršího. Nově tak nahradí dosavadní válcovitou trofej, která se udělovala šampionům od roku 2015. Přímý přenos utkání předkola play-off USK Praha – Olomoucko sledujte na ČT sport Plus ve středu od 18:00.

Je nám líto, video expirovalo.
V NBL se bude nově hrát o Pohár Jiřího Zídka st.

"Cítili jsme, že potřebujeme pohár oživit. Oživili jsme ho technologií, oživili jsme ho jménem. Nese jméno českého basketbalisty století, které je minimálně v Evropě obrovským pojmem," řekl předseda Asociace ligových klubů Tomáš Kotrč.

Nová trofej měří 63 centimetrů a váží 15 kilogramů. Jde o první pohár v českém sportu vytvořený technologií 3D tisku. Vznikl ve spolupráci s firmou PrusaLab, prototypovou dílnou Josefa Průši. Design navrhl český architekt a umělec Petr Vacek. Na výrobě trofeje se podílela také Technická univerzita v Liberci a její Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace.

"Šance spojit svět basketbalu s touto technologií nám přišla jako velká výzva. Je to i skvělé, že nám byla svěřena taková důvěra. Stavět něco, jako je putovní trofej, je velká věc," řekl manažer PrusaLabu Ondřej Kašpárek.

Hlavní část trofeje tvoří basketbalová síťka ve tvaru, kdy jí prochází míč po úspěšné střele. Nad ní je vyobrazen basketbalový míč, do kterého vložili tvůrci odpárané číslo 10 z originálního zápasového dresu Zídka staršího. Směs pigmentu míče doplnily fragmenty z čtyřiadvacetikarátového zlata.

Je nám líto, video expirovalo.
Jak se vyráběla nová trofej pro vítěze NBL

Jména ligových šampionů se budou gravírovat na podstavec. Zde je místo pro deset mistrů, v případě potřeby se pohár může rozšířit o druhou část podstavce. "Završujeme více než rok trvající práci. Její výsledek je pro nás zásadní hned z několika důvodů. Věříme, že nám přinese přesah mimo basketbal i sport. Zapadá do vznikající strategie sledující moderní trendy ve společnosti a ve sportu," uvedl Kotrč.

Zástupci federace představili trofej v sezoně, kdy Český basketbal slaví 100. výročí organizované činnosti. Jiřímu Zídkovi mladšímu, synovi legendárního československého basketbalisty, se pohár líbí. "Jestli se na nás táta někde shora dívá, tak je to pro něj obrovská čest, že pohár pro mistra ligy ponese jeho jméno. Myslím, že by se mu pohár líbil," uvedl. Jiří "Andrej" Zídek zemřel předloni ve věku 78 let.

Nová bude i sada medailí pro tři nejlepší celky. Také ty vznikly za pomoci technologie 3D tisku. Kampaň pro letošní ligové play-off ponese slogan #poprve a jeho součástí bude řada doprovodných akcí.

Předkolo play-off začne 10. dubna a o dvě postupová místa se střetnou USK Praha s Olomouckem a Kolín s Ostravou. Poté budou pokračovat vyřazovací boje, kde mají jisté místo vítěz nadstavbové části Nymburk, obhájce titulu Opava, Ústí nad Labem, Děčín, Brno a Pardubice. Čtvrtfinále, semifinále a nově i finále se odehrají na čtyři vítězné zápasy.

Zdroj
ČTK, CZ Basketball, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články