Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

USK je ve čtvrtfinále Euroligy, narazí na Jekatěrinburg

Už před vzájemným duelem na palubovce belgického Castors Braine basketbalistky USK Praha věděly, že postoupily do čtvrtfinále Evropské ligy. Jistotu účasti v play-off jim dala výhra Šoproně 57:50 nad Bourges. Zajistily si tak třetí místo ve skupině a ve čtvrtfinále Euroligy narazí na ruský Jekatěrinburg.

Basketbalistky ZVVZ USK Praha
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Svěřenkyně trenérky Natálie Hejkové mohly jít do utkání uvolněněji, protože po podvečerní porážce Bourges v Šoproni už o postup nemohly přijít, a v úvodu se jim dařilo. Belgičanky si nevěděly rady s pivotkou Amandou Zahuiovou, která nakonec nasbírala 28 bodů a 11 doskoků, a Pražanky si vypracovaly náskok až 13 bodů.

Pak však opět začaly mít problémy jako v předchozím vzájemném utkání doma, které nečekaně o bod prohrály. Těžkosti jim dělala především bývalá spoluhráčka Anete Šteinbergaová a soupeř se dokázal dotáhnout několikrát na rozdíl pouhých dvou bodů.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistky USK teď čeká Jekatěrinburg

Do vedení však Pražanky domácí tým nepustily. Důležitou roli v tom sehrála španělská rozehrávačka Leticia Romerová, která dala dvě klíčové trojky. Rozhodující pasáž přišla pět a půl minuty před koncem od stavu 61:59 pro USK, kdy právě Romerová dala trojku a vzápětí ji nepodobila Kateřina Elhotová. Hráčky USK odskočily a vedení už nepustily.

"Tvrdě jsme bojovaly, protože jsme tohle vítězství potřebovaly. Bylo to nahoru dolu, chvíli jsme byly nahoře my, chvíli ony, ale hlavní je, že je na konci výhra," řekla Romerová. "Byl to hodně těžký zápas. Moc jsme potřebovaly vyhrát a nervozita byla na hráčkách vidět. Proto jsem šťastná, že jsme to zvládly. Bylo důležité, že jsme začaly dobře. Pak přišlo hodně chyb, ale zápas jsme kontrolovaly od začátku do konce," dodala trenérka Hejková.

Mezi osm nejlepších celků soutěže prošly české mistryně popáté za sebou a nyní budou usilovat o čtvrté Final Four v řadě. V cestě jim ale stojí velmi těžký protivník Jekatěrinburg. Ruský gigant byl v posledních deseti Final Four a předloni soutěž vyhrál. Celkem má na kontě už tři triumfy. V této sezoně prohrál jen se Salamancou a dvakrát s Fenerbahce Istanbul.

Castors Braine - ZVVZ USK Praha 71:75 (16:25, 33:44, 48:53) Nejvíce bodů: Šteinbergaová 20, Trahanová-Davisová 12, Malašenková 11 - Zahuiová 28, Bonnerová 18, Romerová 10, Kateřina Elhotová 8.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články