Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

The Last Dance – unikátní svědectví o poslední mistrovské sezoně Jordanových Bulls

Zapomínat je lidské a přirozené. I když si naplno uvědomujeme výjimečnost některých sportovních výkonů, výher a momentů, časem zmizí z všeobecného povědomí a stává se z nich "jen" jakýsi závan minulosti. Málokdo proměnil podobu některého profesionálního sportu tak jako Michael Jordan. Nemusíte být kovanými basketbalovými fandy, ale to, co pro NBA a basketbal jako takový znamenal, vám zřejmě neuniklo. Desetidílná série z dílny stanice ESPN mapuje křečovité vztahy mezi hráči a vedením a také výjimečnost nejlepšího basketbalisty všech dob.

Michael Jordan a trenér Phil Jackson
zdroj: USA Today Sports autor: Robert Hanashiro

Dohoda mezi Chicagem Bulls a divizí NBA Entertainment dala filmovému štábu do té (a možná i od té) doby bezprecedentní přístup do týmového zákulisí. Tréninky, šatna, cesty. Prostě všechno. Zveřejnění záběrů bylo podmíněno souhlasem Michaela Jordana. Hodiny hrubého materiálu byly do roku 2016 zamčené v kancelářích ESPN v New Jersey.

Poté, co LeBron James vyhrál s Clevelandem v roce 2016 titul, dal Jordan autorům dokumentu zelenou. Jako by chtěl basketbalovému světu, který hltal schopnosti Jamese a genialitu Golden State Warriors, připomenout význam a velikost Chicaga Bulls 90. let.

Zásadním narativem dokumentu nazvaného podle příručky, kterou dal hráčům před sezonou 97–98 trenér Phil Jackson, je vztah mezi hráči a tehdejším generálním manažerem Bulls Jerrym Krausem.

V klubu totiž rozhodně nepanovala harmonická a pohodová atmosféra. Ihned po zisku pátého titulu v roce 1997 se řešila možnost přebudování kádru a prodloužení kontraktu trenérského strůjce úspěchů Phila Jacksona.

"Máme nárok bránit to, co jsme vyhráli," a "nebudu hrát pod jiným trenérem." To byla vyjádření Michaela Jordana, která dokazovala, že rozhodně nesdílí filozofii vedení klubu.

Šampaňské na podlaze šatny ještě neuschlo, poslední konfety poletovaly vzduchem, ale v pozadí už se množily spekulace o přestupech klíčových hráčů. Krause situaci nepomohl, když prohlásil že tituly nevyhrávají hráči, ale organizace.

Pro Jordana a spol. to byla zásadní rána. Zákulisní záběry z týmových mítinků odhalují, že respekt u hráčů Krause rozhodně neměl. "Bereš prášky na to, abys nerostl," utrousí k němu po jednom z tréninků například Jordan.

Tajemstvím nebylo ani to, že Krause hodlal ukončit spolupráci s Philem Jacksonem a nakonec se po nátlaku majitele Jerryho Reinsdorfa domluvili na prodloužení smlouvy o jeden rok. "Pak ale končíš, i kdybys vyhrál 82 zápasů v řadě," vzkázal generální manažer. "Věděl jsem, že to bude moje poslední sezona," vzpomíná pak na vyhrocené období sám trenér.

Dokument se ovšem nevěnuje pouze poslední mistrovské sezoně Bulls 1997–98. Zasazuje ji do celkového kontextu Jordanovy kariéry. Proto se díky dramaturgicky povedeným flashbackům vracíme po časové ose zpět do doby, kdy Michael Jordan bojoval o rodinné uznání se svými bratry.

Někde tam se zrodila jeho soutěživost a touha být nejlepší na světě. Nebo sledujeme jeho cestu z univerzity v Severní Karolíně do NBA. "Byl jsem lepší než on. Asi tak dva týdny," vzpomíná na Jordanův drive po neustálém zlepšování jeho někdejší univerzitní spoluhráč James Worthy.

Prostor dostanou i další důležité články mašiny Bulls. Druhý díl třeba odhaluje nesnadnou cestu Jordanova spolehlivého pobočníka na palubovce Scottieho Pippena. Byl jedním z nejlepších hráčů v NBA, ale až 122. podle výše platu.

V roce 1998 mu končila sedmiletá smlouva a navíc se na truc vedení podrobil operaci zraněné nohy až těsně před začátkem sezony, byť ji mohl podstoupit už v létě. Nechybělo mnoho a Pippen se v roce 1997 z Bulls pakoval.

Detailní vhled do dění a vysvětlení kompetentních aktérů té doby. To je jeden z nejcennějších přínosů materiálu, který dal dohromady režisér Jason Hehir. Je to bez nadsázky audiovizuální poklad.

Pohledem do statistik a na stránky Wikipedie to možná někdy vypadá, že Bulls měli během svého vládnutí v NBA za éry Michaela Jordana vždy vydlážděnou cestu k úspěchu. Nebylo to tak. I v tom spočívá důležitost nejočekávanějšího sportovního dokumentu posledních let.

Zmapovat rok života jednoho z nejlepších týmů sportovní historie a na jeho základě tak moct zblízka vnímat osobnost Michaela Jordana, to je vskutku jedinečná podívaná. Nezbývá než se těšit na 27. duben, kdy sportovní svět dostane další dvě dávky Posledního tance.

Zdroj
ČT sport, ESPN

Hlavní zprávy

Nejčtenější články