Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Těsné drama rozhodla střela s klaksonem. Davis trefil Lakers druhou výhru nad Denverem

I druhý zápas finále Západní konference NBA ovládli basketbalisté Los Angeles Lakers. Díky trojce Anthonyho Davise těsně před závěrečným klaksonem zvítězili nad Denverem 105:103 a jsou v polovině cesty do ligového finále, v němž se naposledy objevili v roce 2010. Davis vedl kalifornský celek s 31 body a devíti doskoky, za poražené se blýskl 30 body, šesti doskočenými míči a devíti asistencemi srbský pivot Nikola Jokič.

Anthony Davis z LA Lakers slaví vítězný koš
zdroj: ČTK/AP/ autor: Mark J. Terrill

Půl minuty před koncem Jokič dopíchl Murrayho trojkovou střelu a Nuggets vedli 101:100. Davis skóre rychle otočil, avšak 21 sekund před sirénou po hře zády ke koši opět úřadoval Jokič.

Po oddechovém času nejprve netrefil trojku Alex Caruso, dvě sekundy před koncem pak obrana zblokovala Dannyho Greena. Během vyhazování z autu se Davis rychle uvolnil, Denver jej nestihl přebrat a Rajon Rondo poslal spoluhráči míč na vítěznou střelu.

"Jednoznačně střela, kterou by proměnil Kobe Bryant," prohlásil trenér Lakers Frank Vogel, jehož tým nastoupil v černých dresech, které zesnulá legenda klubu pomáhala navrhovat. "Vidět Anthonyho, jak promění svůj pokus během koncovky nejdůležitějšího utkání sezony... Tohle je střelba Mamby (Bryantova přezdívka)," dodal.

Davis je sedmým hráčem v historii klubu, jemuž se v play-off povedlo trefit rozhodující koš v poslední sekundě. Před ním to zvládli Jerry West, Elgin Baylor, Derek Fisher, Robert Horry, Metta World Peace a právě Bryant.

Sedmadvacetiletý Davis, jenž hraje finále konference poprvé v kariéře, se spolu s Jokičem postaral o 22 posledních bodů utkání – sám jich včetně závěrečné trojky nasbíral deset. "Jedinečný moment pro jedinečného hráče. Jsem moc rád, že jsem toho mohl být součástí," uvedl jeho slavný spoluhráč LeBron James.

Obvyklá opora Lakers se postarala o 26 bodů a 11 doskoků, James ale také ztratil šest míčů. Losangeleský tým byl lepší pod košem, nejvýše nasazený celek konference nastřádal 44 doskoků proti soupeřovým 31. Křídelníci Kentavious Caldwell-Pope s Greenem přidali po 11 bodech.

Nuggets, kteří dotahovali až šestnáctibodovou ztrátu, spoléhali vedle Jokiče na Jamala Murrayho, autora 25 bodů a šesti doskoků. Rozehrávač Denveru jako jediný odehrál přes 40 minut (44:14). Nováček Michael Porter zaznamenal 15 bodů.

Třetí utkání je na programu v noci na středu. Ve finále Východní konference vede Miami nad Bostonem 2:1.

Finále Západní konference play-off NBA v Orlandu - 2. zápas:

LA Lakers - Denver 105:103 (stav série 2:0).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články