Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
PLANEO CUP - Pohár mládeže FAČR 2024

Svoboda zastoupil zraněné hvězdy a 33 body udržel Děčín ve hře. Opava je ta, kdo bude teď nervózní, věří

Děčín už mohl mít po sezoně. Křídelník Matěj Svoboda ale odmítl korunovaci Opavy a 33 body výrazně pomohl ve třetím finále Válečníkům k domácí výhře 89:67. Severočeši tak snížili stav série na 1:2 na zápasy. Šestadvacetiletý střelec na konci prvního poločasu sedmibodovou šňůrou nastartoval obrat z 35:44, který pak jeho spoluhráči dotáhli po pauze do vedení 48:44. Potom předvedl ještě delší série ve třetí čtvrtině a odrazil tlak dotahujícího soupeře.

Místo střelecké formy si ale pochvaloval defenzivu týmu. "Samozřejmě jsem se cítil dobře, ale nejde o 33 bodů, ale o to vítězství. My jsme si prostě řekli, že se budeme soustředit na obranu, a byl náš cíl ubránit Opavu na co nejméně bodů. Myslím, že 67 bodů je skvělá práce v obraně. Nikoho než Šířu (Jakuba Šiřinu) jsme nepustili do nějakého většího výkonu a to byl základ úspěchu," řekl Svoboda.

Děčín v neděli v Opavě přišel v závěru nejen o výhru, ale dlouhodobě i o dvě opory. Anthony Walton se zraněným kotníkem a kapitán Tomáš Pomikálek s pochroumaným kolenem sice zápas na hřišti Slezanů dohráli, ale jejich zranění jsou vážná a jsou teď mimo hru. Jak na takovou zprávu Válečníci reagovali? "Tak, že jsme vyhráli o 20...," řekl s úsměvem Svoboda.

"No tak samozřejmě, byla to nepříjemná zpráva. Celý den jsme včera byli v napětí. Čekali jsme na výsledky, tak nějak jsme asi tušili, že to nebude nic lehkého. Že ta zranění jsou vážnějšího charakteru, takže nám to samozřejmě bylo líto. Na druhou stranu nás to zase semklo o něco víc a chtěli jsme prostě to vítězství urvat i pro kluky," líčil Svoboda.

"Šli jsme to toho, že jsme absolutně bez tlaku a je to buď, anebo. Buď to vyjde, vyhrajeme a ještě tu sérii prodloužíme, nebo zápas dopadne v náš neprospěch a tak to holt bude. Prostě jsme si řekli, že tam necháme všechno. Vůbec se zatím za tu sérii nemusíme stydět a jsme hrozně rádi, že si ještě zahrajeme," podotkl Svoboda.

Pro Děčín se ale zápas nevyvíjel dobře. Opava v první čtvrtině trefila šest trojek a vedla třikrát o devět bodů. Do konce utkání ale už dala z dálky jediný koš.

"Vůbec nedokážu říct, čím to mohlo být. Taky jsme pak měli nějaké jednoduché koše. Byli jsme dneska hodně na šestkách, chodili jsme si tam pro fauly, to nás možná drželo. Mohl to být faktor, který nám dodával sebevědomí. Když člověk střílí tolik šestek, tak se pak cítí dobře. A samozřejmě skvělí fanoušci, kteří nezlomili hůl a přišli nás dneska zase podpořit ve skvělém počtu," pochvaloval si podporu v hledišti zaplněném 1200 diváky.

Na palubovce strávil 32 minut a dvě sekundy, více odehráli jen spoluhráči Ty Nichols (38:18), který vystřídal až v úplném závěru za rozhodnutého stavu, a Dontae Bruner (33:27). "Samozřejmě, každému hráči to vyhovuje a mít co nejvíc míč v rukou. Já jsem to prostě dneska chytil za pačesy a jsem hrozně rád, že jsme vyhráli," pochvaloval si.

V závěru třetí čtvrtiny přišel Děčín navíc o diskvalifikovaného Filipa Kroutila, který srazil Martina Gniadka. Ten vyřadil ze hry faulem loktem Petr Macháče. Ze hřiště navíc odkulhal i Martin Mach.

"Nejde o to, kdo chybí, ale kdo je na hřišti a co na něm dělá. Basket se rozhoduje na hřišti pět na pět a my jsme dneska byli naprosto skvělí. Jsem na kluky fakt pyšný," komentoval další absence.

Nijak se nenechal rozhodit, že mu zezačátku nevyšly tři trojkové pokusy v řadě. "Já se na tom snažím celoročně pracovat. Když dám i nedám, tak se snažím soustředit na střelu a nedávat hlavu dolů, protože to je to nejhorší, co člověk může udělat. Prostě si věřím, že další tam padne," prohlásil Svoboda.

Vůbec si nepřipouštěl, že by série skončila ve třech zápasech. "Kvůli tomu jsme se do finále nedostali a nemakali celý rok, abychom pak dostali 0:3. To si nemohl nikdo myslet," konstatoval.

Doufá teď, že Děčín vrátí sérii ještě na sobotu domů. "Opava je ta, kdo bude teď nervózní. Myslím, že když předvedeme podobný výkon v obraně, tak máme velkou šanci se sem vrátit. Ale furt vedou 2:1, stačí jim jedno vítězství a jsou určitě zkušený tým. Sednou si, vyříkají si to, budou se snažit co nejvíc oklepat z toho a hrát jinak ve čtvrtek," dodal Svoboda.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články