Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Svitavy s Děčínem propagují "Zlatý podraz", zápas odehrají v retro dresech

Poslední říjnový čtvrtek přijde do kin film Zlatý podraz, příběh romance na pozadí historického vítězství československých basketbalistů na prvním poválečném mistrovství Evropy. V duchu propagace snímku se ponese i utkání Národní basketbalové ligy mezi Svitavami a Děčínem, při kterém si oba týmy obléknou repliky dresů z ME 1946. Přímý přenos sledujte od 18:10 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Svitavští basketbalisté v retro dresech
zdroj: Tuři Svitavy autor: František Renza

"Zatím moc nevíme, co od toho čekat. Zkoušeli jsme si to jen nanečisto, uvidíme, jak to bude vypadat, až v tom vyběhneme na hřiště. Materiál je hodně retro, asi jsem v něčem takovém hrál naposledy jako malý kluk, ale těším se na to, bude to milé zpestření," uvedl kapitán Svitav Roman Marko.

Přiznal, že stejně jako pro filmové herce jsou pro něj největší změnou velmi krátké trenýrky. "Je to hodně nezvyk. Navíc ten materiál je takový, že to vypadá trochu jako pytel od brambor. Problém to ale bude asi jen na začátku, během zápasu se do toho dostaneme a zvykneme si," dodal.

Nápad propojit svitavský basketbal s filmem Zlatý podraz se zrodil ve Svitavách před prázdninami. Celý klubový management pracoval na realizaci retro utkání ve spolupráci se scenáristy filmu Jiřím Závozdou, Jakubem Bažantem a Kristýnou Nedvědovou.

Je nám líto, video expirovalo.
Svitavy s Děčínem si zahrají v retro dresech na počest vítězného ME 1946

Svitavy si vypůjčily od filmových tvůrců tehdejší reprezentační dres a podle něho vytvořily dres pro svůj tým a také pro hosty z Děčína. Hráči obou týmů pak mají na svých dresech název města, původní znak z dresů z roku 1946, na zádech svá jména a na přední levé straně logo soutěže v černobílém provedení.

Svitavský kapitán ale nebere zápas nijak zvlášť speciálně. "Jiné budou jen ty dresy a pak také přítomnost televizních kamer. Ale není to žádná exhibice, oba týmy budou chtít vyhrát, Děčín možná ještě o to víc, že jsme ho na jaře vyřadili v play-off."

Přesto bude mít utkání slavnostnější háv. Diváci dostali doporučení, aby dorazili v oblečení ze 40. let minulého století. V hale by před utkáním měla hrát hudba z období kolem druhé světové války. Čestný rozskok provede Jan Mansfeld. Herec brněnského divadla Husa na provázku ztvárnil ve filmu stále žijícího legendárního basketbalistu Ivana Mrázka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články