Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Smeč přes Wembanyamu? Dělám svoji práci, na kterou jsem v nároďáku, hodnotil Balvín

Vítězné domácí loučení s kvalifikací mistrovství světa se nekonalo, čeští basketbalisté přes skvělý vstup do utkání favorizované Francii podlehli 59:72. Místo drobné náplasti na neúspěšnou kvalifikaci sledovalo 4521 diváků v Pardubicích kralování devatenáctiletého talentu Victora Wembanyamy, který dal 22 bodů a připsal si 17 doskoků. Pivot Ondřej Balvín ocenil atmosféru, která tým hnala za překvapením, ale bylo mu jasné, že řada fanoušků přišla i na adepta na letošní jedničku draftu.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Čeští basketbalisté podlehli Francii

"Za mě byla atmosféra super, jen mě trošku mrzí, že nedojdou na ostatní zápasy. Chápu, že on je velké lákadlo, které přitáhne spoustu lidí, ale byl bych rád, aby to lákadlo byl český nároďák, ne soupeřův hráč," řekl Balvín.

V úvodu se dařilo bránit nejen 219 centimetrů měřícího Wembanyamu s rozpětím paží 244 centimetrů, ale i celý francouzský tým. Balvín si navíc výjimečného mladíka vychutnal a zasmečoval přes něj. "Já dělám svoji práci, co umím. Za nároďák jsem to udělal už kolikrát a nikdy z toho nebyl takový hype. Teď to bylo přes něj, tak je z toho obrovský. Mě to nějak nezajímá, já dělám svoji práci, na kterou jsem v nároďáku," konstatoval Balvín.

"On je mladý a v některých věcech ještě nezkušený. Tohle je věc, kterou se v basketu naučíte časem. Když jsem byl mladý, taky jsem dostával bídu, protože jsem byl hubený, ale pro každého je to zkušenost, která ho naučí do budoucna," uvedl Balvín.

Wembanyama se prosadil více z dálky. Dal čtyři ze sedmi pokusů o trojku. Za dva body se trefil čtyřikrát z dvanácti střel. "Dal střely, ale řekněme si na rovinu, kolik střel si na 20 bodů vzal. To je hodně omezovalo v týmovém výkonu, a proto ani nebyli schopni dát tolik bodů," podotkl.

Sám si nedělá hlavu z toho, jestli hraje proti nějaké vycházející hvězdě. "Neříkám, že si nemyslím, že je talent. U něj je hype zasloužený, dokazuje to zápas od zápasu. Jen říkám, že pro mě osobně to není nic extra. Chápu, že pro vás novináře je tohle atraktivní, pro televizi, fanoušci by sem normálně podle mě ani v takovém počtu nepřišli. Nepamatuju si takovou návštěvu v Pardubicích kromě zápasu s Ruskem," prohlásil Balvín.

"Hrál jsem proti spoustě talentovaných hráčů, čtyři roky jsem hrál s Kristapsem Porzingisem, který kdyby neměl takové zranění, tak jsou na stejné pozici talentu. Hype je kolem něj zasloužený, když všechno půjde dobře, bude to skvělý hráč evropského i světového basketbalu v NBA. Ale moje mentalita v zápase není: 'Já se z toho po...'," dodal.

Češi měli skvělý začátek a v úvodu druhé čtvrtiny vedli dokonce o 19 bodů. "Šli jsme do toho s čistou hlavou. Něco podobného se stalo i ve Francii, kde jsme šli taky rychle do velkého náskoku, ale to je basket a oni jsou dostatečně kvalitní na to, aby to zvládli," podotkl Balvín.

Postupem času přibývalo na české straně ztrát. "Hodně nás limitovaly, hlavně ve druhé čtvrtce. A pak celkově jsme měli střely, které jsme nebyli schopni dát. Někdy to vypadalo, že do koše jdeme zbytečně naivně, dostali jsme bloky a celkově šlo o hru, že jsme chvílemi vypadali až moc naivní, že jsme to třeba nechtěli rozhodit," dodal Balvín.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články