Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

S Lotyši to bude jako finále, hecují se Češi v boji o olympijskou kvalifikaci

Lille - Sice se bude hrát "jen" o sedmé místo, čeští basketbalisté jsou však připraveni k pátečnímu utkání s Lotyšskem přistoupit, jako by to bylo finále mistrovství Evropy. V Lille se totiž bude hrát o start v olympijské kvalifikaci, jistotu účasti na příštím evropském šampionátu a také půjde o odvetu za porážku v základní skupině. Utkání sledujte v přímém přenosu od 18:30 na ČT sport a na našem webu.

České basketbalisty čeká na ME boj o 7. místo
zdroj: REUTERS autor: Benoit Tessier

"Je vidět, že hodně týmů je unavených, já osobně cítím, že se únava z předchozích zápasů kumuluje. Je to ale pro nás finále. Musíme udělat všechno pro to, abychom se dali dohromady a předvedli nejlepší možný výkon," burcoval spoluhráče rozehrávač Tomáš Satoranský. "První nejdůležitější zápas bylo osmifinále, teď přichází druhý. Osmifinále jsme zvládli a je jenom na nás, abychom to dokázali zase," souhlasil Vojtěch Hruban.

Zatímco dosud se Češi v play-off utkali s papírově silnějšími celky Chorvatskem, Srbskem a Itálií, s Lotyšskem jde i na papíře o vyrovnaný duel. "Lotyši jsou na tom podobně jako my. Bude to čistě o tom, kdo to ubojuje, získá důležité balony, možná něco trefí z dálky. Ale podle mě rozhodne hlavně boj. Bude to kdo s koho," řekl Hruban.

Tomáš Satoranský: "Musíme se zkoncentrovat a představovat si, že je to finále, protože by byla škoda, kdybychom po tom všem skončili osmí."

Oba celky se potkaly už v základní skupině a Lotyšsko vyhrálo 72:65. Tehdy ale mělo výhodu domácího prostředí v Rize, navíc Česku zápas vyloženě nesedl střelecky. "Nikdy neříkej nikdy, ale já doufám, že takovou střelbu už mít nebudeme," řekl Pavel Houška.

Zónové obrany soupeře se Satoranský a spol. nebojí

Lotyši tehdy zaskočili český tým zónovou obranou. "Od té doby nás měly ostatní týmy naskautované a hrály zónu také, takže jsme si to procvičili a zlepšili se. Úplně se toho nebojím," prohlásil Satoranský.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisty čeká klíčový boj o kvalifikaci o OH, Lotyšům chtějí vrátit prohru

Podobně to vidí i Pavel Pumprla. "Trošku jsme přidali nějaké akce na zónu a řekli jsme si, jak jinak hrát. Moc se toho změnit nedá, typy hráčů máme stejné, ale když ze začátku zahrajeme do zóny pár akcí dobře, nemuseli by ji pak chtít bránit dál. A když použijeme rychlý protiútok, tak se jim ta zóna bude stavět těžko," poznamenal Pumprla.

Češi vědí, že i osmé místo by bylo úspěchem, vždyť už nyní uhráli nejlepší výsledek v samostatné éře; Československo bylo při federální derniéře v roce 1991 šesté. Hráči ale chtějí skončit sedmí. "Nechybělo moc a nemuseli jsme postoupit ani ze skupiny, ale chceme ten poslední zápas vyhrát a získat to, pro co jsme sem přijeli," dodal Pumprla.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články