Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Roste Finům nový Nowitzki? Markkanen řádí na ME

Helsinky – Po třech odehraných zápasech je definitivně jisté, že s finskými basketbalisty se na evropském šampionátu musí počítat. Září především dvacetiletý Lauri Markkanen, který po favorizované Francii zničil i silné Poláky. Za svou hru si už vysloužil přirovnání k legendárnímu Dirku Nowitzkému.

Lauri Markkanen
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Matti Raivio

Markkanen byl na hřišti velmi platný už při úvodní překvapivé výhře proti Francii (86:84). V dalším duelu sice Finové proti Slovincům neuspěli, avšak duel s Polskem už byl zase o něčem trochu jiném. Polští hráči drželi vedení, avšak dvacetiletý Markkanen v poslední čtvrtině doslova řádil – Finové ztráceli 51 sekund před sirénou osm bodů, ale dokázali vyrovnat.

V prodloužení přidal talentovaný finský hráč další body a nakonec svůj zápas uzavřel na 27 bodech a osmi doskocích, čímž se stal nejproduktivnějším basketbalistou svého týmu. Ještě více jej ale těšilo výsledné skóre. Finové porazili favorizovaného soupeře 90:87 a získali své druhé vítězství na evropském šampionátu.

Po utkání se na Markkanena, kterého jako sedmého draftovala Minnesota Timberwolwes (posléze byl ale vyměněn do Chicaga Bulls), sesypala slova chvály. Hodně pozitivní byl především finský kouč Henrik Dettmann, který mladého Fina přirovnal ke svému někdejšímu svěřenci Dirku Nowitzkému.

"Je to trochu nespravedlivé srovnávat jednotlivé hráče, protože oba pocházejí z jiné éry. Jejich hra prozrazuje hodně společných rysů. Jediné, co zatím nevíme, je Lauriho pracovitost – zda na sebe bude tak tvrdý, jako byl kdysi Dirk. Pokud ano, tak se mu určitě může vyrovnat. Má na to techniku, rychlost i čtení hry," míní finský trenér. 

Je to velké očekávání, které se na Markkanena sneslo. Všichni od něj čekají, že dobré finské výkony budou pokračovat. Finové svou formu budou moci potvrdit už v úterý v duelu s Řeckem, které zatím vyhrálo pouze jednou a zoufale potřebuje body k tomu, aby mělo šanci na postup do play-off. Proti bude Markkanen i zaplněná aréna v Helsinkách.

Zdroj
ČT sport, http://fiba.basketball

Hlavní zprávy

Nejčtenější články