Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

Ptáčková nominovala do kvalifikace na ME i tři nováčky. Kompletní tým se sejde v neděli

Trenérka českých basketbalistek Romana Ptáčková nominovala do kvalifikačního utkání na ME proti Nizozemsku i tři nové hráčky. Šanci na reprezentační debut budou mít dvě křídelnice Emma Čechová a Anežka Kopecká a také rozehrávačka Kateřina Zeithammerová. Kompletní výběr se kvůli povinnostem hráček ze zahraničních klubů sejde až v neděli, podle trenérky bude důležité rychle nastavit týmovou chemii. Čtvrteční utkání z Almere sledujte od 18:55 na ČT sport Plus.

Basketbalistky Kateřina Zeithammerová a Valentýna Kadlecová
zdroj: FIBA.basketball

Duel bude prvním soutěžním utkáním na lavičce národního týmu pro trenérku Ptáčkovou, která v květnu nahradila Slováka Štefana Svitka. Má za sebou dva přípravné zápasy, v nichž její výběr v Trutnově porazil v červnu Polsko dvakrát shodně 66:49.

Češky mají v kvalifikaci na kontě z loňského listopadu výhru v Irsku 70:54. Porážka s Běloruskem 60:66 se jim smazala, protože soupeřky byly z kvalifikace vyloučeny kvůli podílu jejich země na ruské válečné agresi na Ukrajině. Zároveň reprezentantkám v současném reprezentačním okně vypadl duel v Bělorusku. Rozhodnutí padlo teprve před měsícem.

"Určitě mě to zajímalo, protože podle výsledku jednání FIBA jsme potřebovali naplánovat kompletní sraz a jestli se budeme soustředit na Nizozemsko, nebo na oba týmy. Z tohohle pohledu to bylo pro nás důležité," uvedla Ptáčková v tiskové zprávě České basketbalové federace.

"Odpadl nám jeden výborný soupeř, ale jak je dobře vidět na utkání mezi Nizozemskem a Běloruskem z loňského listopadu, které jsem viděla tehdy a ani jsem nevěděla, že budu teď trenérkou reprezentace, má Nizozemsko velkou kvalitu. Ten zápas mě tehdy docela zaujal, šel až do prodloužení a Nizozemsko ukázalo, že je na podobné kvalitě jako Bělorusko," řekla trenérka.

Chtěla doplnit přípravný zápas, ale to se nepodařilo. "Spousta hráček i v jiných národních týmech hraje evropské poháry a chtějí hned po tom jednom kvalifikačním zápase odcestovat zpět do klubu připravovat se dál," podotkla Ptáčková.

Po několika omluvenkách má v týmu čtyři hráčky působící v zahraničí – pivotky Renátu Březinovou z polské Vratislavi, Julii Reisingerovou ze Salamanky, křídelnici Petru Holešínskou z Gran Canarie a rozehrávačku Gabrielu Andělovou z Piešťan. Reprezentantky ze Španělska a Slovenska budou ještě v sobotu plnit klubové povinnosti.

"Takže se sejdeme až v neděli. Nebude to jednoduché s tak málo tréninky, ale nemělo velký význam se scházet o moc dříve. Informací o formě hráček máme dost, ale teď půjde o to rychle nastavit chemii, sehranost a další důležité věci," konstatovala Ptáčková.

"Měli jsme v nominaci nějaké omluvenky na poslední chvíli, takže bude k dispozici šestnáct hráček s tím, že není jasné, jak bude k dispozici Veronika Voráčková. Myslím si, že ten počet je rozumný, protože se klidně může stát, že ne všichni budou stoprocentně zdraví," dodala Ptáčková.

Nominace českých basketbalistek na zápas kvalifikace ME v Almere proti Nizozemsku (24. listopadu):

Rozehrávačky: Tereza Vyoralová (ZVVZ USK Praha), Kateřina Zeithammerová (Hradec Králové), Eliška Hamzová (Žabiny Brno), Gabriela Andělová (Piešťanské Čajky/SR),

křídelnice: Anežka Kopecká, Petra Malíková (obě KP Brno), Simona Sklenářová, Veronika Voráčková (obě ZVVZ USK Praha), Emma Čechová (Žabiny Brno), Pamela Effangová (Hradec Králové), Valentýna Kadlecová (Chomutov), Petra Holešínská (Gran Canaria/Šp.),

pivotky: Natálie Stoupalová (Žabiny Brno), Klára Vojtíková (Hradec Králové), Renáta Březinová (Vratislav/Pol.), Julia Reisingerová (Salamanca/Šp.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články