Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Předseda ČUS a basketbalové federace Jansta odchází z nymburského klubu

Nymburk – Končím, to oznámil v přestávce finálového zápasu Národní basketbalové ligy majitel nymburského klubu Miroslav Jansta. Předseda České basketbalové federace se po 22 letech rozhodl v klubu skončit. "Už o tom přemýšlím dva roky. Je náročně získávat peníze, ale mohu fanoušky uklidnit - příští sezona je finančně zajištěná," řekl s tím, že do začátku příští sezony oznámí jméno nového vlastníka.

Miroslav Jansta
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Jansta připustil, že je složité shánět v Česku pro sportovní klub peníze a potřebuje si odpočinout. "Celkový rozpočet pro nymburský klub je 75-78 milionů korun," přiznal. "První tým potřebuje na sezonu dva miliony eur," upřesnil odcházející šéf.

"Oznámil jsem to už na ČBF i FIBA. Pro basketbal v Nymburce jsem udělal maximum a víc bych nepřinesl, protože na to nemám moc času," dodal pětapadesátiletý právník a jeden z nejmocnějších sportovních funkcionářů v Česku.

Je nám líto, video expirovalo.
Miroslav Jansta odchází z nymburkého klubu

Novému majiteli nechce Jansta klub prodat, ale pouze předat. Hlavní pro něj je, aby se o nejsilnější český basketbalový klub dobře staral. "Na tom se nedá vydělat. Je to jen starost a dotování. Dá se vydělat na fotbale a hokeji, ale na basketbale ne. Proto to nebudu prodávat, ale chci to dát někomu, kdo se o to bude starat," řekl končící majitel.

Definitivním zlomem v jeho rozhodování bylo smolné vyřazení v předkole play-off Ligy mistrů se Sassari o jediný koš. "Tam se to definitivně zlomilo. Už na to nemám nervy. Zlomem pro mě ale byla také smrt bratra, který basketbalem žil," řekl dojatý Jansta.

Vedení klubu se ujal v roce 1995 spolu s bratrem, o pět let později jej dovedli do nejvyšší soutěže. V sezoně 2003/04 slavil Nymburk premiérový titul a od té doby ho nikdo z trůnu nesesadil. Klub byl úspěšný také v evropských pohárech a měl i blízko k postupu do prestižní Evropské ligy.

"Chci panu Janstovi poděkovat za to, co pro tento klub odvedl. On je nedílnou součástí klubu. Většina úspěchů jde jednoznačně za ním. On se o to nejvíce zasloužil," řekl pivot Petr Benda, který je v Nymburku desátým rokem. "Je škoda, že končí, ale doufám, že neskončí úplně a pořád se tu bude pohybovat a bude nám fandit," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články