Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Po duelu s Dánskem mohou basketbalistky slavit postup na ME

Už brzy může být jasno. České basketbalistky si mohou v duelu proti Dánsku vybojovat postup na evropský šampionát. K okamžité jistotě potřebuje tým trenéra Štefana Svitka soupeřky porazit. Přímý přenos sledujte od 13:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Basketbalistky se připravují na kvalifikační boje o ME
zdroj: ČT4

Pokud by se jim to nepodařilo, musely by čekat na překvapivou porážku Itálie s Rumunskem, případně by pak potřebovaly mít alespoň pátou nejlepší bilanci mezi celky na druhých místech v devíti kvalifikačních skupinách.

Český tým loni v listopadu v Rize porazil Dánky 84:64 a i s ohledem na vítězství nad Rumunskem 100:52 a porážku Seveřanek s Itálií 55:101 je jasným favoritem. Dánsko už je navíc bez šance na účast na červnovém ME ve Španělsku a Francii.

"Musíme být co nejaktivnější, hrát svoji hru a zápas kontrolovat. Taková taktika by měla platit snad v každém zápase. Nikdy nevíme, jak se zápas vyvine. I kdyby se to tahalo, tak musíme zůstat koncentrovaní a převzít rytmus zápasu," řekl trenér českých basketbalistek Štefan Svitek.

Jeho tým má při případné bodové shodě s Itálií lepší skóre ze vzájemných zápasů, což by Češkám zaručilo první místo. Porážka s Dánkami a pád na druhé místo by mohly být komplikací, protože by se mu v takovém případě započítaly do tabulky s osmičkou dalších zemí dvě výhry a dvě porážky. Jelikož jsou tři skupiny tříčlenné, započítávají se do ní výsledky jen mezi prvními třemi celky.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistky se vítězstvím nad Rumunskem přiblížily postupu na ME

Svitek se s hráčkami ale soustředí na úspěch v sobotu na hřišti. "Navzdory tomu, že Italky vyhrály vysokým rozdílem a Dánky hrají podobně jako v minulé bublině, tak si musíme dát pozor. Dánky hrají za každého stavu, neustále hrají svůj basket a nikdy se nevzdávají. Proti Rumunkám hrají rychlejší, agresivnější hru, při které se víc běhá," řekl Svitek.

Opět si přeje koncentrovaný a stoprocentní vstup do utkání, jaký se povedl proti Rumunsku, nad nímž Češky po první čtvrtině vedly 32:8. Svitek varoval, že minulý souboj s Dánskem nebyl tak snadný, jak by napovídal konečný dvacetibodový rozdíl.

"Bylo to do poločasu vyrovnané a celkem vysoké skóre. Potřebujeme zlepšit obranu, více přistupovat k hráčkám, protože všechny umí najet i vystřelit za tři body včetně vysokých hráček. Musíme eliminovat jejich nejlepší hráčky," uvedl slovenský kouč.

Soupeřky mají klíčovou hráčku, Češky budou postrádat některé opory

Oporou soupeře je zejména Maria Jespersenová, která působí ve španělské lize v Leganes a s 20 body na utkání je pátou nejlepší střelkyní celé kvalifikace. "Jespersenová je klíčová postava družstva, ale vidím tam více hráček, které nám mohou škodit. Musíme si dát pozor i na hráčky přicházející z lavičky, protože každá je schopná trefit trojku, což ukázaly v prvním poločase proti nám i v zápase s Itálií," dodal Svitek.

Chybět bude proti Dánsku rozehrávačka Michaela Matušková, která si po srážce se spoluhráčkou Veronikou Voráčkovou poranila koleno. V zápasové nominaci nejsou křídelnice Beáta Adamcová a Veronika Šípová, jež proti Rumunsku debutovala v národním týmu. Na rozdíl od úvodního duelu se zařadily na soupisku rozehrávačky Petra Záplatová, Michaela Krejzová a Eliška Mircová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články