Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Pardubice a Děčín doma potvrdily postup do semifinále, USK odvrátil konec sezony

Pardubice ‒ Pardubice a Děčín neponechaly nic náhodě a na domácí palubovce si pohlídaly postup do semifinále přes Svitavy, respektive Kolín. Oba celky zvítězily v pátých zápasech sérií a doplnily v nejlepší čtyřce Nymburk. Opava naopak zaváhala na hřišti USK Praha, a série se tak vrací do Slezska.

Dominez Burnett v dresu Pardubic
zdroj: ČTK autor: Kolařík Stanislav

Svitavám se v Pardubicích nedařilo v prvních dvou zápasech zejména střelecky a změna se nekonala ani v pátém duelu série. Hosté sice začali sympaticky a v úvodu se dostali do vedení, poté se ale domácí Východočeši rozehráli k útočnému koncertu.

"Chtěli jsme hlavně dobře začít, aby si Svitavy nepomyslely, že tady můžou vyhrát, což se nám povedlo. Hned v první čtvrtině jsme odskočili na dvouciferný rozdíl. Myslím si, že klíčové bylo, že jsme výborně bránili," řekl domácí Viktor Půlpán. "V druhém poločase tam bylo pár lehkých košů, ale poučili jsme se z třetího a ze čtvrtého zápasu ve Svitavách, kde jsme také měli vyšší vedení a oni se dotáhli," dodal.

Už první čtvrtinu ovládly Pardubice jasně 24:12 a hostům se ztráta do poločasu ještě prohloubila na rozdíl 15 bodů (31:46). Ani třetí čtvrtina nepřinesla Svitavám alespoň 20 nastřílených bodů, naopak skvělá domácí defenziva, široká lavička a efektivita v útoku přinesly Pardubicím navýšení vedení.

Poslední čtvrtina se prakticky dohrávala v klidném tempu, hosté na zvrat neměli síly a pardubická obrana ani žádný svitavský comeback nepřipustila. Pardubičtí si závěr pohlídali a po přesvědčivém vítězství 90:62 mohli oslavit postup do semifinále.

Vicemistr Děčín rozdrtil v pátém utkání Kolín 82:48 a sérii vyhrál 4:1

Děčín po předchozí porážce v Kolíně tentokrát vstoupil do zápasu razantně. První pětiminutovku ovládl desetibodovou šňůrou, úvodní čtvrtinu vyhrál 23:9 a zápas si pak pohlídal. "Dnes jsme byli jednoznačně lepším týmem a zaslouženě jsme vyhráli. Věděli jsme, že Kolín bude silný protivník. Navíc jsme poslední zápas prohráli, takže jsme se museli dobře připravit," řekl trenér vítězů Pavel Budínský. Kolínský kouč Predrag Benáček uznal, že o porážce jeho svěřenců rozhodl úvod zápasu. "My jsme neměli dobrý střelecký den, nedali jsme spoustu otevřených střel, nedali jsme trestné hody, což není naše vlastnost," posteskl si.

Opava nedokázala ukončit sérii

V poslední čtvrtfinálové sérii odvrátil USK Praha mečbol Opavy. Na domácím hřišti vyhrály Sovy 70:56 a snížily stav série na 2:3. Šestý zápas je na programu ve středu v Opavě. USK o prodloužení sezony rozhodl po vyrovnané úvodní čtvrtině ve druhé části, v níž domácí zrychlili přechod do útoku a vypracovali si patnáctibodový náskok.

"Podlehli jsme té agresivitě. Nebyli jsme schopni nic postavit v útoku, ztráceli jsme míče, nechali jsme jim 13 útočných doskoků. To se nedá v play-off odpustit," konstatoval trenér Opavy Petr Czudek.

Čtvrtfinále play-off ligy basketbalistů - 5. zápasy:

Pardubice - Svitavy 90:62 (24:12, 46:31, 70:50) Nejvíce bodů: Pandula 16, Wall a Škranc po 14, Burnett a Švrdlík po 12 - Roseboro 23, Mickelson a Slezák po 8. Konečný stav série: 4:1.

USK Praha - Opava 70:56 (18:18, 45:30, 60:47) Nejvíce bodů: M. Mareš 14, J. Bohačík 13, Šafarčík 12 - Šiřina 14, Klečka 13. Stav série: 2:3.

Děčín - Kolín 82:48 (23:9, 46:21, 63:45) Nejvíce bodů: Šiška 14, Palyza 11, Bažant, J. Houška a Pomikálek po 10 - Číž 15, Skinner 13, Dixon 8. Konečný stav série: 4:1.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy