Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Tipsport ELH 2024/2025

Opava poprvé v sezoně klopýtla s Pískem, Nymburk vyhrál před školáky v hledišti nad Kolínem

Basketbalisté Nymburka porazili v sedmém kole basketbalové ligy Kolín 81:59. V nezvyklém pátečním dopoledním termínu před hledištěm zaplněným školáky si Nymburk poradil se soupeřem, proti němuž v minulé sezoně uspěl jen jednou ze čtyř vzájemných utkání. Dramatický souboj svedl Písek s Opavou, který vyhrál 94:91 a uštědřil mistrům první porážku v ligové sezoně. Olomoucko sice hlídalo celý zápas proti Pardubicím, ale v závěru se hráči ještě po tlaku hostů dost zapotili. Nakonec uhájili těsnou výhru 87:86 a zlepšili si svou bodovou bilanci. 

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih utkání Nymburk – Kolín

Nymburk v prvním poločase ztratil dvouciferný náskok, a dokonce se ocitl v devítibodové ztrátě, ale od stavu 34:43 v závěru prvního poločasu dali domácí hráči devatenáct bodů za sebou a při zlepšené obraně zbytek utkání ovládli. Soupeř ve třetí čtvrtině vstřelil jen čtyři body, druhou půli prohrál 16:43. Na výhře se podílel Jitaurious Gordon 18 body a čtyřmi trojkami, Sukhmail Mathon zaznamenal double double za jedenáct bodů a deset doskoků. Nejlepším kolínským střelcem byl Holden Redparth s patnácti body.

"Nebudu komentovat náš výkon v první čtvrtině. To jsme nebyli my. Ve druhé půli ale hráči pochopili, jak musejí hrát. Naše nasazení bylo pak neuvěřitelné a tam už jsem byl na naše hráče pyšný," řekl nymburský kouč Francesco Tabellini. "V prvním poločase opravdu nefungovala naše obrana. Jestli to bylo tím, že jsme začínali tak brzy, nechci spekulovat. Jsem rád, že jsme po přestávce zapnuli," doplnil kapitán Martin Kříž.

"Nymburk odehrál druhý poločas výborně, agresivně a donutil nás udělat 18 chyb. K tomu měl 19 útočných doskoků, a pokud má soupeř taková čísla, dá se proti tomu jen těžko hrát," konstatoval trenér Kolína Predrag Benaček.

Zápas se hrál popáté v rámci projektu Mistři školám v dopoledním termínu všedního dne. Domácí klub, který akci organizuje od roku 2018 a její název nezměnil ani po sesazení z trůnu a až třetím místě v konečném pořadí NBL, neprodával vstupenky a dorazit mohli jen permanentkáři, kteří se dopředu nahlásili.

Zbytek haly zaplnily děti ze škol v Nymburce a okolí. Vloni v prosinci při stejné příležitosti právě s Kolínem Nymburk prohrál a utrpěl první domácí porážku od roku 2010 po 243 výhrách.

Opava v sezoně poprvé prohrála, podlehla Písku

Obhájci titulu dali první koš zápasu, ale pak už až na jednu výjimku neustále dotahovali ztrátu, v závěru třetí čtvrtiny až šestnáctibodovou (60:76). Až v poslední části se hrálo podle not favorita, zejména zásluhou Šimona Puršla, který ve čtvrtém hracím období dal 12 ze svých 31 bodů a za celý zápas přidal 16 doskoků, ale na menší než tříbodový rozdíl se hosté nepřiblížili.

Domácí těsně předčili Slezany v jejich silné zbrani, kterou je střelba trojek (15:14). Čtyři dal autor 20 bodů Petr Šlechta, kapitán Vojtěch Sýkora se blýskl už druhým triple doublem v sezoně, tentokrát za 14 bodů, 12 doskoků a 11 asistencí. V minulém kole při výhře v Kolíně mu k podobnému výkonu chyběla jedna asistence.

USK Praha porazil 83:69 Ostravu, která jako jediná stále čeká na výhru, a zvítězil po předchozích dvou porážkách. Lídrem domácích byl Patrick Samoura s 20 body a 9 doskoky.

Naopak Pardubice počínající sérii proher nezastavily a prohrály v hale Olomoucka 86:87. Domácí tým vedl před poločasem až o 21 bodů, celý náskok ale ztratil a nejtěsnější výhru mu zajistil až devět sekund před koncem dvoubodovým košem nejlepší střelec zápasu Adrio Bailey, autor 27 bodů. Marcus Shaver zaznamenal 15 bodů a 10 doskoků, v pardubickém dresu nedvrátili třetí porážku za sebou Joseph Brunk s 23 a Petr Šafarčík s 22 body.

Nymburk – Kolín 81:59 (25:30, 38:43, 61:47)

Nejvíce bodů: Gordon 18, Bohačík 14, Mathon 11 – Redparth 15, Smith 13, Novotný a Petráš po 11.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články