Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Nymburk po obratu porazil Bamberg 91:80, Palyza se blýskl 26 body

Basketbalisté Nymburka porazili v 5. kole osmifinále Ligy mistrů v bosenském Laktaši Bamberg 91:80 a vyhráli i svůj třetí zápas ve skupině L, přestože čtyřikrát prohrávali už o 18 bodů. Udělali tak velký krok k postupu do Final Eight. K obratu dotáhl tým kouče Orena Amiela skvělým výkonem křídelník Lukáš Palyza, který nastřílel 26 bodů. Z toho 23 jich dal od 28. minuty a měl lví podíl na obratu.

Lukáš Palyza v dresu Nymburku
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

"Občas slova nedokážou vyjádřit, co cítíte. Sám nedokážu vysvětlit, co se stalo. Hráči se semknuli a najednou našli cestu, jak hrát. Poslechli, co jsme si v poločase řekli o změnách ve hře. Palyza pak trefoval velké střely a dodal týmu sebevědomí. Je to pro nás opravdu velké vítězství," řekl po utkání Amiel.

Nymburk nastoupil bez rozehrávače Retina Obasohana a od 7. minuty chyběl i kapitán Vojtěch Hrubana, který se do tréninku minulý týden vrátil po svalovém zranění.

Bamberg už v úvodu naznačil nejdříve šestibodovou a vzápětí i sedmibodovou šňůrou, že je po vysoké výhře v Zaragoze zpět ve formě.

Je nám líto, video expirovalo.
Nymburk po velkém obratu porazil Bamberg

Poté, co základní skupinou prošel jako jediný bez porážky, v osmifinále v oslabené sestavě utrpěl na úvod prohry v Nymburce (87:91) a v Zaragoze (65:77), doma španělského soka rozdrtil 117:76.

Amielův tým v první desetiminutovce ztrátu pracně dotahoval, ale šňůra 11:0 na přelomu první a druhé čtvrtiny strhla vývoj jasně na stranu Bambergu.

Nymburk navíc zradila střelba z dálky a v první polovině utkání trefil jen dva ze 13 tříbodových pokusů. Prohrával tak třikrát už rozdílem 18 bodů, ale do šatny šel s menší ztrátou 32:44.

"Do utkání jsme nenastoupili vůbec dobře. Prvních 15 minut pro nás byl křest ohněm. Nedokázali jsme se vyrovnat jejich agresivní hře a trpěli jsme. Pak jsme ale začali hrát v neskutečném tempu a najednou se to obrátilo. Soupeř na nás nedokázal najít žádnou zbraň," prohlásil pivot Petr Benda.

Český celek se po pauze trefil jako první a znovu snížil, ale Bambergu dovolil následně zase osm bodů v řadě.

Ty pak předvedl i Nymburk, díky dvěma košům a dvěma asistencím Jerricka Hardinga, a ve 28. minutě po efektní spolupráci Omara Prewitta se Stephenem Zimmermanem snížil na osm bodů a ve zlepšeném výkonu pokračoval.

Přelom třetí a čtvrté čtvrtiny patřil Palyzovi, který v čase 30:26 upravil na 59:58 a Nymburk poprvé od úplného úvodu znovu vedl. Od návratu na palubovku ve 26. minutě Palyza nastřílel 23 bodů.

Zaskočený Bamberg sice dokázal v závěru ještě snížit z 11 na rozdíl čtyř bodů, ale právě Palyza měl poslední slovo se svými dvěma trojkami. Celkem jich dal v utkání šest.

Ve čtvrtek se druhý Nymburk, který si musel dva zápasy odložit kvůli karanténě po koronavirové nákaze v týmu, představí v dohrávce 3. kola v Zaragoze.

"Paly zahrál super, podle mě to byl jeho životní zápas. Já ho tedy takhle hrát ještě asi neviděl. Za tohle vítězství musíme být opravdu rádi, protože nám může hodně pomoct k postupu," podotkl Benda a cenil si týmového výkonu.

"Měli jsme zdravotní problémy, i Jerrick Harding se tam lehce zranil a přesto nám hodně pomohl. Stephen Zimmerman měl doskoky, Martin Kříž nám ve druhé půli přinesl energii. Všichni k výhře přispěli ohromnou měrou. I lavička žila s týmem a bylo to neskutečné vítězství. Sám nevěřím tomu, že to máme 3:0. Držíme se na vítězné vlně a je vidět srdce týmu. Nikdy se nevzdáváme," dodal Benda. Zimmermanovi s 12 body a devíti doskoky jen těsně unikl double double.

Basketbalová Liga mistrů - osmifinále:

Bamberg - Nymburk 80:91 (20:14, 44:32, 58:56)
Nejvíce bodů: Fieler 19, Hall 17, Sengfelder 13 - Palyza 26, Harding 19, Prewitt 13. Fauly: 23:16. Trestné hody: 13/12 - 21/16. Trojky: 8:9. Doskoky: 32:42.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články