Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Nymburk oplatil Zaragoze týden starou prohru a ovládl osmifinálovou skupinu LM

Basketbalisté Nymburka porazili v závěrečném utkání v osmifinálové fázi Ligy mistrů doma v přímém souboji o vítězství ve skupině L Zaragozu 98:78. Po týdnu soupeři oplatili porážku ze Španělska 71:90. Podílel se na tom 25 body a devíti asistencemi americký křídelní hráč Omar Prewitt. Hostům nebyl nic platný double double Nicolase Brussina za 12 bodů a 11 doskoků.

Nymburský křídelník Omar Prewitt v nájezdu do koše
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Dnes jsme zahráli velmi dobře. Před týdnem jsme s nimi prohráli o dvacet, ale sebrali jsme se a dnes jsme je stejně přejeli doma. Všichni hráli skvěle. Půjčovali jsme si míč a dokázali jsme si, že jsme schopni porazit kohokoli," řekl Prewitt.

Tým kouče Orena Amiela ve čtvrtfinále závěrečného turnaje, který se uskuteční od 6. do 9. května, narazí na jednoho z trojice ze druhých míst z ostatních čtyř skupin - tureckou Karsiyaku, španělský Burgos, který obhajuje titul, či francouzský Štrasburk s bývalým hráčem Středočechů a českým reprezentantem Jaromírem Bohačíkem. O datu losu i místě konání Final Eight se rozhodne v pátek.

"Je skvělé skončit první ve skupině, ve které byly tři opravdu velké kluby ze silných lig. Všem jsme ukázali, že na Final Eight určitě budeme hrozbou," doplnil Prewitt.

Nymburk v úvodu nabral po trojkách Robina Benzinga a Dylana Ennise šestibodovou ztrátu a postupně ji smazával. Do vedení se dostal poprvé v 6. minutě díky Prewittovi, také trojkou na něj navázal Petr Benda a díky osmibodové šňůře to rázem bylo 23:17. Domácí trefili v první čtvrtině šest trojek z jedenácti pokusů i díky trefě Lukáše Palyzy na konci první desetiminutovky.

Je nám líto, video expirovalo.
Nymburk jde do "Final eight" Ligy mistrů z první příčky

"Po pomalejším startu jsme našli rytmus, proměňovali střely a v podstatě celý zápas kontrolovali," prohlásil kouč Amiel.

Ve druhé čtvrtině dovolili soupeři skórovat až v 15. minutě a do té doby šňůrou 16:0 unikl Amielův tým do dvacetibodového náskoku. Španělský celek po výpadku zabral, ale stále ztrácel dvouciferným rozdílem. Za domácí stihl do poločasu Prewitt 19 bodů.

Po přestávce ale soupeř stále ukrajoval ztrátu a ve 26. minutě snížil na 54:60. Na pětibodovou šňůru hostů ale Nymburk odpověděl šesti body, opět předvedl na několik minut dominanci a unikl do náskoku 72:55.

Poslední čtvrtinu načal trojkou Martin Kříž a podruhé v utkání z toho byl do té doby nejvyšší rozdíl 20 bodů. Snaha Zaragozy přinesla snížení jen na 68:80, Nymburk nakonec ovládl duel naprosto jednoznačně a připsal si svou nejvyšší výhru ve skupině.

"Nechci ještě nic sumarizovat, ale postoupit podruhé za sebou na Final Eight s odlišným kádrem, a ještě sbírat takové výsledky, to je obrovský úspěch pro náš klub. Zvláště s tím, čím jsme si museli v průběhu sezony projít," řekl Amiel s připomínkou komplikací s nákazou koronavirem.

"Ne každý si to uvědomuje. Mezi sebou jsme si řekli, že jsou jen dvě možnosti, jak se vypořádat s tím, co se kolem děje. A to stěžovat si a brečet, nebo vyhrávat. A já jsem rád, že si kluci vybrali cestu vyhrávat. Pokaždé jsme našli cestu, jak se s překážkami vypořádat," připojil izraelský kouč.

"Je třeba ocenit hráče, ale také mé dva kolegy Sašu (Sekuliče) a Ričku (Reimarise), kteří opravdu dřou. Jsme na všechno jen tři, taková malá armáda, ale kvalitní armáda. Těžko se mi analyzuje, proč máme nejvíce výher. Klíčem ale bude skvělá chemie v týmu. Hráči se podporují navzájem a chápu, že síla je ve smečce. Půjčují si míč, ale i těla a srdce. To je důležitější než cokoli jiného. Jsme prostě tým," dodal Amiel.

Basketbalová Liga mistrů - osmifinále:

Skupina L - 4. kolo:

ERA Nymburk - Casademont Zaragoza 98:78 (30:23, 51:39, 75:58)

Nejvíce bodů: Prewitt 25, Palyza 18, Hruban 12 - Benzing 20, Ennis 17, Brussino 12. Fauly: 22:25. Trestné hody: 23/14 - 20/12. Trojky: 12:8. Doskoky: 38:46.

Sassari - Bamberg 83:72.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články