Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
New Zealand Ambassador's XV 2024

Nymburk je krok od Ligy mistrů, rozhodnout může v neděli

Český mistr i přes velmi vyrovnaný duel porazil kosovský tým Trepča 84:78 a postoupil tak do nedělního finále kvalifikace. V něm se nymburští basketbalisté střetnou s estonským celkem Kalev/Cramo. Za pátečním úspěchem stojí zejména zahraniční posily Christian Bishop a Tylan Birts. Soupeřům naopak nepomohlo ani 28 bodů Samuela Huntera.

Kvalifikační duel Nymburka proti Trepče v Lize mistrů
zdroj: Champions league

"Věděli jsme, že vstoupit do sezony zápasem, ve kterém jde o hodně, není nikdy snadné. Bylo to vidět. Ale vydrželi jsme hrát náš basketbal a na konci se to vyplatilo," řekl nymburský trenér Francesco Tabellini.

"Soupeř má dobrý tým a talentované hráče. Připravovali jsme se, že to bude těžké a hlavní bude jakkoliv vyhrát. A to se povedlo," doplnil.

Devatenáctinásobní čeští šampioni z Nymburka usilují o osmou účast v hlavní soutěži Ligy mistrů. Kvalifikaci ale hrají poprvé, neboť jim současný národní koeficient nezajistil přímý postup.

Pokud Nymburk v neděli uspěje, bude hrát v základní skupině D s německým celkem Rasta Vechta, řeckým Promitheasem Patras a Galatasarayem Istanbul. V případě porážky by se přesunul do nižšího Evropského poháru FIBA, kde by byl ve skupině F s bulharským týmem Rilski, Le Portel a vítězem duelu mezi Fehérvárem a Prievidzou.

"Je to úleva a radost, že jsme vstup do sezony zvládli. Zápas to byl vyrovnaný a těžký. Všichni ale víme, že tento výsledek zatím nic neznamená, dokud to nepotvrdíme v neděli postupem," uvedl František Rylich, autor devíti bodů.

Středočeši měli proti Trepči dobrý úvod a dostali se do vedení 11:4. Hráči kosovského mistra ale reagovali a v závěru první čtvrtiny snížili na rozdíl tří bodů. Také ve druhé desetiminutovce se Nymburk snažil soupeři odskočit, ten ale stáhl do poločasové přestávky manko na pět bodů.

Nymburk odskočil až ve druhé půlce

Svěřenci trenéra Francesca Tabelliniho odskočili až po přestávce. Od stavu 43:37 zaznamenali sedm bodů za sebou a jejich náskok narostl na 13 bodů. Trepču ale vrátili do hry Hunter s Malikem Johnsonem, po jejichž trefách se kosovský šampion vrátil zpět do hry.

"Věděli jsme, že to bude kvalitní soupeř, i když ho lidi moc neznají. A také to ukázali. Bylo tam pár hráčů, kteří si kdykoli vzali střelu a neřešili, jestli dají, nebo ne. Zvláště Hunter nám dal pár těžkých trojek a to je drželo v zápase," doplnil Rylich.

Přestože Nymburk na začátku poslední čtvrtiny získal patnáctibodové vedení 69:54, Trepča se v závěru dotáhla ještě na rozdíl čtyř bodů. Koncovku si už ale český šampion pohlídal a vítězství pečetil po dvou trestných hodech 15 sekund před koncem Jaromír Bohačík.

"Mohli jsme se opřít o týmový výkon. Každý v průběhu přinesl něco. Jarda Bohačík dal na konci důležité trestné hody, když to tým potřeboval. A Fanda Rylich dal důležité trojky, které nám daly klid do koncovky," doplnil Tabellini.

Estonský celek Kalev/Cramo táhl proti Levicím finský rozehrávač Severi Kaukiainen, který nasbíral 24 bodů.

Semifinálové utkání kvalifikace Ligy mistrů:

Nymburk – Trepča 84:78 (20:17, 40:35, 61:54)
Nejvíce bodů: Bishop 15, Birts 14, Rylich a Brown po 9 – Hunter 28, Johnson 15, Kapiti 12. Fauly: 21:29. Trestné hody: 37/21 - 18/13. Trojky: 7:13. Doskoky: 45:31.

Kalev/Cramo – Levice 84:76 (23:14, 44:31, 61:49)
Nejvíce bodů: Kaukiainen 24, Kurbas 20, Suurorg 11 – Jelks 18, Terins 16, Nichols 15

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články