Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Nová reprezentační asistentka Bortelová: "Bude to zvlášťní," cítí nervozitu

Bývalou kapitánku basketbalové reprezentace Veroniku Bortelovou čeká v neděli premiéra v nové roli asistentky trenéra národního týmu Štefana Svitka a sama připouští, že je kvůli tomu nervózní. Především z toho, že se poprvé postaví před své bývalé spoluhráčky ne jako jedna z nich, ale jako trenérka. "Jako hráčka jsem nebyla vůbec nervózní, ale tohle bude pro mě strašné. Poprvé si před holky stoupnout na druhé straně bude opravdu zvláštní," řekla Bortelová.

Veronika Bortelová s dcerou
zdroj: ČTK/AP

Hned deset ze 16 nominovaných basketbalistek Bortelová zažila v národním týmu jako spoluhráčky. "Hodně se na holky těším," dodala bývalá rozehrávačka, která naposledy reprezentovala na ME 2015.

Loni definitivně ukončila hráčskou kariéru v Nymburce a v lednu se jí rozrostla rodina o druhou dceru Terezku. Když ji však basketbalová federace oslovila s možností návratu do národního týmu v nové roli, dlouho neváhala.

"Překvapilo mě, že mě trenér Svitek oslovil. Pět dní jsem to zvažovala. Řešila jsem ale jen otázky kolem dětí. Jinak jsem byla rychle rozhodnutá, že do toho půjdu. A když mi doma řekli, že bych byla hloupá, kdybych do toho nešla, tak nebylo co řešit," popsala Bortelová. "Mě to lákalo. Je to pro mě výzva. Celý život jsem v basketbalovém prostředí, tak asi budu dál," dodala s úsměvem.

Je nám líto, video expirovalo.
V nominaci basketbalistek je jen sedm hráček z červnového ME

Z hvězdné generace hráček, které v roce 2010 vybojovaly senzační stříbro na mistrovství světa, je tak Bortelová první, která se vrhla na trenérskou lavičku na nejvyšší úrovni. "Většina holek má rodinu a basket pro ně skončil. Já si také nemyslela, že něco takového budu dělat. Ale pozor, já se nepovažuji za trenéra. Budu získávat zkušenosti, komunikovat mezi trenérem a hráčkami a předávat hráčské zkušenosti, ale rozhodně nejsem trenér," dodala.

Očekává, že její hlavní rolí nebude radit trenérovi s taktikou, ale především propojovat realizační tým s družstvem. "Ještě jsem se o tom s trenérem nebavila, ale myslím, že to tak bude. Za mě jsme v realizačním týmu také měli ženský faktor v roli vedoucí týmu (Petry Landergott) a bylo to znát. Když je u týmu ženská, tak je to lepší," mínila.

Věří, že změna na postu trenéra přinese pozitivní impulz. "To není nic proti trenérovi Ivanu Benešovi. Každá změna je ale hrozně dobrá. Bylo to vidět, když pan (Lubor) Blažek vystřídal pana (Jana) Bobrovského. Pak z toho bylo to stříbro v roce 2010. Jen tohle pomůže hráčkám v hlavách a namotivuje je to," řekla Bortelová.

Po neúspěchu na letošním mistrovství Evropy se nyní bude snažit týmu pomoci postoupit na Eurobasket 2019 ze skupiny v konkurenci Belgie, Švýcarska a Německa. Na turnaj postoupí vítězové osmi skupin a šest týmů z druhých míst. "Belgie je favorit, pokud bude hrát jako na poslední Evropě. Ale my bychom také měli postoupit, i když to nebude snadné," věří.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články