Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Nezastavitelný "King": Má komfortní zóna? Palubovka a obroučka, řekl James

Ve čtvrtek se po domácím vítězství nad Portlandem posunul na páté místo v tabulce nejlepších střelců historie NBA, v nedělním utkání v Miami překonal podvanácté v kariéře hranici 50 bodů. Hvězdný LeBron James je i v dresu Los Angeles Lakers víceméně nezastavitelný a boří jeden milník za druhým.

LeBron James z LA Lakers smečuje v utkání proti Miami
zdroj: AP autor: Brynn Anderson

Na palubovce bývalého zaměstnavatele exceloval a stal se pátým hráčem v dějinách nejprestižnější basketbalové soutěže, který dokázal vstřelit více než 50 bodů v zápase za tři různá mužstva. "V Miami i v Clevelandu jsme psali historii, o Lakers v tomto ohledu ani není třeba hovořit," připomněl James šestnáct mistrovských trofejí celku z LA.

Slavný klub z "Města andělů" nakonec vyhrál v Miami jednoznačně 113:97 a ze skalpu soupeře se radoval popáté z posledních šesti střetnutí. "Cítil jsem se od začátku opravdu hodně dobře," hodnotil stroze rodák z Akronu, jenž byl od úvodního rozskoku dominantní a už v první čtvrtině zaznamenal 19 bodů, když trefil osm z deseti pokusů.

Návrat do Miami, kde působil v letech 2010–2014 a dvakrát slavil zisk prestižního prstenu pro ligového šampiona, si maximálně užil. "Je samozřejmě skvělé vrátit se a vidět celou řadu známých tváří. Zažil jsem zde i těžké chvíle, ale v paměti mám mnohem více pozitivních než negativních vzpomínek," vysvětlil James.

I přes fenomenální "one man show" v American Airlines Areně komentoval chválu ze všech stran s nadhledem sobě vlastním. "Vždy jsem byl hráč, který za sebe nechal hovořit výkon. Od první chvíle až dodnes," uvedl třiatřicetiletý basketbalista. "Můj životní prostor tvoří palubovka a obroučka. Tam je má komfortní zóna," dodal.

Jeho odkaz v dějinách NBA se podle něj bude mimo jiné posuzovat právě na základě podobných galapředstavení. "Pokud v budoucnu dojde na nějaké diskuse expertů či fanoušků, duel jako ten v Miami pomůže v rozhodování," pokračoval čtyřnásobný MVP a trojnásobný šampion zámořské soutěže.

V letošní sezoně disponuje James průměrem 28,8 bodu, 7,7 doskoku a 6,9 asistence na utkání a pokračuje v nastoleném trendu z předchozích let. Žádný basketbalista v ligové historii neměl v šestnáctém ročníku kariéry na kontě více bodů a pouze trojice rozehrávačů Steve Nash - John Stockton - Jason Kidd měla více asistencí.

Trenér poraženého Miami Erik Spoelstra, který vedl Jamese ve čtyřech sezonách, popsal jeho hru jako víceméně nadčasovou. "Nezáleží na tom, co je za rok. Nezáleží na tom, jak je starý. Je to pětihvězdičkový hráč ve všech ohledech," složil bývalému svěřenci kompliment.

I po 16 letech v NBA je "The Chosen One" hladový jako kdykoli předtím, a pokud si uchová momentální formu, bude jedním z hlavních kandidátů na další ocenění MVP. "Láska ke hře mě udržuje v koncentraci," prohlásil James. "Vím, že když vložím do práce vše, co je ve mně, všechno ostatní přijde samo," uzavřel.

Nejlepší střelci v historii NBA:

1 Kareem Abdul-Jabbar 38 387 bodů
2 Karl Malone 36 928
3 Kobe Bryant 33 643
4 Michael Jordan 32 292
5 LeBron James 31 498*
6 Wilt Chamberlain 31 419
7 Dirk Nowitzki 31 187* 
8 Shaquille O'Neal 28 596
9 Moses Malone 27 409
10 Elvin Hayes 27 313

Poznámka: Aktivní hráči jsou označeni hvězdičkou.

Zdroj
ČT sport, ESPN, Sky Sports

Hlavní zprávy

Nejčtenější články