Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Nechám za sebe mluvit hru, říká mladý uchazeč o MS Krejčí

Vít Krejčí na sebe dokázal upozornit už v šestnácti letech, když v dresu Zaragozy nakoukl do velmi prestižní španělské ligy. Ve stejném klubu pokračuje i dnes, kdy je mu 19. V srpnu pak nakoukl i do seniorské mužské reprezentace, v jejímž kádru si nyní pokouší zajistit nominaci na světový šampionát. Proti Jordánsku, papírově nejslabšímu soupeři závěru přípravy, dostali příležitost dosud méně vytížení hráči. A Krejčí se jí chopil s vervou, když se stal s 15 body nejlepším českým střelcem. Psychicky mu pomohla kulisa i zdařilý vstup do utkání.

Vít Krejčí
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

"Byl to vydařený zápas. Furt chápu svou roli v týmu, že tohle se ode mě úplně nečeká. Jsem za to samozřejmě rád, ale vím, jaká je moje role. Spíš dodat týmu energii. Jsem moc rád, že to vyšlo, ale byl to kolektivní výkon," pověděl novinářům Krejčí.

Trenér Ronen Ginzburg dal ve třetím duelu turnaje proti nejslabšímu týmu větší prostor hráčům z lavičky a Krejčí strávil na hřišti 20 minut a 55 sekund; vytíženější byl jen Ondřej Balvín (23:27). Krejčí načal střeleckou bilanci ve 13. minutě, kdy zakončil smečí skvělou přihrávkou Jakuba Šiřiny mezi nohama.

 "Tou první přihrávkou, kterou mi Šířa nahrál na smeč, jsem získal neuvěřitelné sebevědomí. Šířa má skvělý přehled o hře a skvělé přihrávky. Já jsem právě viděl, že na druhé straně běží někdo jiný, tak jsem čekal, že to přihraje jemu. Ale naštěstí viděl mě. Díky tomu jsem se do toho mohl dostat rychleji, měl jsem tam i nějaké trojky," ocenil Krejčí, který do konce druhé čtvrtiny stihl dalších osm bodů.

Před utkáním by ho nenapadlo, že se mu bude tak dařit. "Cítil jsem se trochu špatně, moc jsem nespal, měl jsem rýmu. Ale na hřišti jsem se na to snažil nemyslet a jsem rád, že to vyšlo.“

 Učí se od hvězd

Pro benjamínka, který debutoval v reprezentaci v únoru v Pardubicích v kvalifikaci MS proti Bosně a Hercegovině, je důležité získat sebevědomí. "Samozřejmě je něco jiného nedat střely, když jsem hrál ve čtvrtém týmu ve Španělsku před pár lidmi, ale je to určitě těžký po třech nedaných střelách se dostat do zápasu. Zvlášť před tolika lidmi. Ale na druhou stranu chápu, že když se nevydaří tři střely, je potřeba být pořád agresivní," uvedl Krejčí.

Dnes využil podpory, kterou mu dodalo publikum po úvodní parádní akci. "Byl to skvělý moment, zase mi to dodalo extra motivaci. Každá extra motivace je super, je velmi důležitá. To se povedlo," pochvaloval si talent, který před přípravou s prvním týmem absolvoval s dvacítkou červencové mistrovství Evropy divize B v Portugalsku.

Snaží se nemyslet na to, jestli se probojuje ze současné patnáctky do konečné dvanáctičlenné nominace na MS. "Budu se snažit hrát co nejlepší basket, dneska se to povedlo. Na druhou stranu příště se to povést nemusí, povede se třeba něco jiného. Nevím. Budu nechávat hru mluvit za mě," prohlásil

Na kontě měl do soboty v reprezentaci jediný bod z duelu ve Francii z únorového konce kvalifikace. Proti Polsku si díky trojce připsal první koš ze hry a za dnešní představení očekává už větší hecování v kabině. "Čekám nějaké poznámky, ale jsem rád, že mi kluci pomáhají. I to mě namotivovalo, když jsem viděl, jak se kluci zvedli. Když jsem tam viděl všechny ty skvělé hráče, říkal jsem si: 'Ty jo, fakt se cítím dobře'," řekl Krejčí.

Netušil, jestli jako nejlepší střelec zápasu z české strany bude muset dát nějaké zápisné. "Nevím, doufám, že ne. Ale uvidím, jestli mi něco řeknou. Jsem tu nejmladší, já si to nerozhoduju. Dělám, co mi řeknou," smál se Krejčí. Snaží sbírat zkušenosti i v trénincích a učit se od zkušenějších hráčů v čele s hvězdou Tomášem Satoranským.

"Je to jeden z nejlepších hráčů, co tady kdy byl. Tréninky s ním jsou skvělé, snažím se ho při nich co nejvíc bránit a co nejvíc se naučit. I jen na něj koukat při zápase, pomáhá," dodal Krejčí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články