Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Navážou Češky na výhru v Německu? Proti Švýcarsku si nezahraje kapitánka Elhotová

České basketbalistky čeká po náročném zápase v Německu domácí duel s outsiderem kvalifikační skupiny ME Švýcarskem. Tým pod novým trenérem Štefanem Svitkem předvedl solidní výkon, na který chce navázat i na domácí palubovce. Hrát ovšem nebude kapitánka Kateřina Elhotová. Do hry ji nepustí drobné zranění. Utkání začne ve 20:00, přímý přenos vysílá ČT sport a web ctsport.cz.

Češky novou éru začaly jasnou výhrou 89:56 v Německu. První poločas byl sice vyrovnaný, ale ve druhé části se nový tým více sehrál a soupeře jednoznačně předčil. A na druhou půli se pokusí navázat i proti Švýcarsku, které naopak na úvod prohrálo o 29 bodů doma s Belgií.

"Cítíme, že jsme na tom dobře fyzicky. Vyrážely jsme do rychlých protiútoků a Němky pak přestaly stíhat. Je to ale teprve jeden zápas ze šesti a jeden kousek skládačky, která nám pomůže k postupu na Eurobasket. Začaly jsme dobře, tak snad na tom budeme ve středu stavět dál," řekla kapitánka Elhotová.

Hlavní ofenzivní opora týmu, která byla s 20 body v sobotním utkání v Německu druhou nejlepší českou střelkyní, ještě v pondělí normálně trénovala. Ale v úterý si přivodila nespecifikované zdravotní potíže a z preventivních důvodů ji trenér Svitek bude proti outsiderovi skupiny šetřit. "Národní tým se rozhodl neriskovat zhoršení jejího zdraví," stojí v prohlášení reprezentace.

Místo ní dostane šanci Renata Pudláková ze Slavie, která se v předchozím zápase s Německem nevešla do nominace.

Trenér Štefan Svitek nasadí také devatenáctiletou Julii Reisingerovou, která nahradí Kamilu Štěpánovou. Zkušená pivotka proti Německu odehrála necelých pět minut a dala dva body. "Chceme mít širší rotaci hráček, aby všechny cítily, že jsou součástí týmu. Věřím, že se to do budoucna vyplatí," řekl Svitek.

Outsiderky?

Švýcarky byly na mistrovství Evropy naposledy v roce 1956. V minulé kvalifikaci skončily poslední ve skupině za Bulharskem, Řeckem a Ruskem bez jediného vítězství. Navíc jim chybí nejlepší střelkyně z předchozí kvalifikace Alexia Rolová. Nejlepší hráčkou prvního duelu s Belgií byla pivotka Marielle Giroudová s 15 body a šesti doskoky. Patnáct bodů dala také Nancy Foraová.

Obě patří k oporám nejlepšího švýcarského klubu Fribourgu, který nedávno v Evropském poháru porazil KP Brno o 20 bodů. Ve švýcarském národním týmu je také třicetiletá Jalinka Michauxová, která je zaměstnankyní FIBA, pro niž pracuje na evropských šampionátech jako mediální koordinátor.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články