Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Aerobic Open

Na zaváhání není prostor. Češky vstupují do kvalifikace ME v Itálii, nechybí Vaughnová

Boj o mistrovství Evropy pro české basketbalistky začíná. Výběr trenéra Štefana Svitka svůj první zápas odehraje v Itálii, kde by potřeboval vyhrát. Vzhledem k hracímu systému není příliš prostoru k zaváhání.

Trenér Štefan Svitek na tréninku českých basketbalistek
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Na šampionát, který budou v roce 2021 hostit finalisté minulého Eurobasketu Španělsko s Francií, projdou vítězové devíti skupin. Účast na turnaji si zajistí i pět nejlepších týmů na druhých místech, těm ve čtyřčlenných skupinách se však nebude do upraveného pořadí počítat výsledek s posledním celkem tabulky.

A protože Češky ve skupině narazí vedle Itálie ještě na Rumunsko a Dánsko, budou velmi pravděpodobně k postupu potřebovat pět výher. "Tyhle věci teď ale vůbec neřešíme. Možná nad tím začneme přemýšlet někdy v půlce kvalifikace a také podle situace v tabulce a dalších skupinách," řekl Svitek.

Slovenský trenér na první dva zápasy povolal do širší nominace devět hráček, které si zahrály v létě na šampionátu v Rize, kde Češky skončily předposlední. V týmu je také několik nových tváří, ale především se vrátily opory rozehrávačka Petra Záplatová a pivotka Kia Vaughnová.

Je nám líto, video expirovalo.
Hejdová: Je třeba si proti Italkám určit obranu a v zápase se adaptovat

Naturalizovaná Američanka dostala pozvánku i přesto, že před mistrovstvím v Lotyšsku s týmem dlouho vůbec nekomunikovala a z turnaje se omluvila až na poslední chvíli. "Hráček na její post v Česku moc není, proto jsme ji pozvali. Jsem rád, že je tady s námi," řekl Svitek.

Nejasnosti kolem nominace Vaughnové na letní Eurobasket jsou pro něj uzavřenou záležitostí. "Přece bychom ji sem nebrali, kdybychom se tady na sebe měli mračit. Musíme se dívat dopředu," prohlásil Svitek a podobně mluvila i sama hráčka. "Všichni věděli, že jsem sezonu dohrávala se zraněním a potřebuji volno. Jsem ráda, že jsem zpátky," uvedla.

Právě dvaatřicetiletá pivotka by měla být hlavní oporou v úvodním utkání českých basketbalistek v kvalifikaci proti Itálii. "Mají agresivní obranu a jejich nejsilnější zbraní je útočný doskok. Na to se musíme připravit a právě proto budou Kiiny kilogramy potřeba," řekl Svitek.

Basketbalistky v Cagliari nastoupí ve čtvrtek od 20:30 a druhý kvalifikační duel je čeká v neděli, kdy v pražské hale Královka přivítají Rumunsko. Další utkání českého týmu jsou na programu až příští rok v listopadu doma proti Dánsku a Itálii.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články