Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Na jaře byli favoritem, teď najednou outsiderem. Mohlo by nám to ale vyhovovat, věří Hruban

Kdyby nezasáhl koronavirus a hrálo se na jaře, basketbalisté Nymburka by byli v souboji s AEK Atény favoritem. Za poslední měsíce se ale situace změnila a český šampion bude proti posílenému řeckému celku v boji o postup mezi nejlepší čtyři celky Ligy mistrů outsiderem. Křídelník Vojtěch Hruban se ale silného soka nebojí a věří, že pozměněný tým má šanci v Aténách uspět.

Nymburk měl sezonu v Lize mistrů výborně rozjetou a v základní skupině byl vůbec nejlepším celkem. Jenže pak zasáhl koronavirus a vše je před provizorním Final Eight jinak. Výběr kouče Orena Amiela přijíždí do Řecka v odlišné pozici kvůli změnám ve vlastní kabině i kádrech soupeřů. Na ambicích to ale Středočechům nic nevzalo.

"Je zvláštní začít sezonu jedním z nejdůležitějších zápasů v historii klubu, ale hlavní je, že máme možnost dohrát tu minulou sezonu. Zasloužíme si to místo tam, nejsme tam náhodou," řekl Hruban na klubovém webu. "Většinou se tyto turnaje konají až na konci sezony, kdy jsou týmy už zcela sehrány. Teď je to na začátku sezony, kdy se po letních změnách týmy stále sehrávají a těžko se tak odhaduje síla jednotlivých soupeřů."

Kapitán české reprezentace je za uspořádání Final Eight při současných omezených možnostem mezinárodní konfrontace i domácích akcí vděčný. "My jsme profesionálové, ale není to jen naše povolání, ale u většiny z nás je basketbal náš život. Takže jsme moc rádi, že můžeme opět hrát. Basketbal dává našim životům smysl a nemít možnost trénovat a hrát bylo pro nás velmi těžké," podotkl jednatřicetiletý střelec.

Věří, že má Nymburk šanci i po obměně kádru uspět. "Jsem celkem sebevědomý. Máme sice nový tým, ale i ten má hodně talentu a poskládali jsme ho z dobrých součástek. Ale sám úplně nevím, co od nás očekávat. O to zajímavější to bude pro fanoušky, protože já si myslím, že není jasný favorit. Ještě se neodehrál dostatečný počet zápasů, abychom mohli říct, že některý z týmů je favoritem. Musíme se nechat překvapit," prohlásil.

"Kdo chce vyhrát, musí získat tři vítězství, což nebude pro nikoho snadné. Může se stát cokoli. Věřím ale, že jsme na tento turnaj připraveni. Jsme hladoví, máme dobrý tým s talentem a poté, co jsme tuto sezonu předváděli, si úspěch snad i zasloužíme," připojil Hruban.

AEK bylo na trhu hodně aktivní, jsme outsiderem

Nymburk ale narazí ve čtvrtfinále zřejmě na silnějšího soka, než by byl AEK na jaře. "Byl jedním z nejaktivnějších klubů na přestupovém trhu a přivedl několik opravdu velkých jmen. Mají tým, který by před pár lety hrál Final 4 Euroligy. Proto je třeba čekat opravdu těžký zápas," prohlásil.

"Rozdílnost situace oproti tomu, kdy jsme měli s Aténami hrát už na jaře, je velká. Atény jsou teď doma, mají v podstatě euroligovou soupisku, a my místo toho, že bychom na jaře byli favoritem, jsme najednou jasným outsiderem v tomto souboji. Jedeme tam v úplně jiné pozici, ale ta by nám mohla vyhovovat, protože jsme na ni zvyklí. AEK v létě ukázalo, že chce soutěž vyhrát, a podle toho postavilo tým," uvedl Hruban.

"Především bude klíčové zastavit Rice a Langforda. To je ale opravdu těžký úkol. Langford je zkušený a velmi talentovaný hráč, který má možná největší sebevědomí ze všech hráčů na turnaji. Je třeba snažit se stále zůstat před ním, odhadnout, kdy půjde do svého zabijáckého stepbacku, a pak už můžete jen doufat, že mu to nepůjde," uvedl Hruban.

Prosadit se Středočeši musejí podle něj hlavně vlastním stylem hry. "To znamená rychle dopředu, agresivně v obraně. Hrajeme basketbal, jaký máme rádi, tedy hodně volnosti a s mnoha příležitostmi skórovat. Musíme hrát s větším nasazením než oni. To ale platí pro každý náš zápas. Oni mají na své straně zkušenosti, my jsme mnohem mladší tým, takže výhodou by měla být rychlost. Musíme hrát rychle a na protiútoky," nabídl recept.

S AEK Nymburk vypadl v sezoně 2017/18 v osmifinále. "Pamatuji si tu porážku, byla to pro nás velká rána. Bylo to smolné a oni pak slavili titul. Teď už jsou oba týmy hodně odlišné, ale někde vzadu v našich myslích určitě je, že bychom jim to chtěli oplatit. A speciálně u nich doma by to bylo hezké, ale my tam nejedeme pro to, abychom se za něco mstili, my jedeme hrát Final 8," řekl Hruban.

Turnaj se odehraje v 'bublině' po vzoru například dohrávky NBA v Orlandu a bez diváků. "Všichni bychom chtěli mít fanoušky v hale, ale není to v našich silách něco s tím udělat. Fanoušci vždy dávají motivaci navíc a je jedno, jestli fandí vám, nebo soupeři. Bez diváků je to vždy těžší, ale je to prostě realita této doby. Doufal jsem, že tam fanoušci budou, ale musíme se s tím vyrovnat," dodal Hruban.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články