Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Obhájci bronzu Francouzi na MS podlehli Lotyšsku a nepostoupí ze skupiny

První velká senzace na mistrovství světa basketbalistů, na úkor vicemistrů Evropy a obhájců světového bronzu. Francie podlehla Lotyšsku 86:88 a po druhé porážce je ze hry o postup ze základní skupiny. Lotyšsko díky tomu čeká premiérová účast na světovém šampionátu. Japonsko zásluhou výtečné koncovky přehrálo Finy 98:88. Dominikánská republika si připsala na turnaji druhý triumf, když uhájila výhru nad Itálií 87:82. Němečtí basketbalisté vydřeli důležité vítězství nad Austrálií 85:82 a jdou dál. Litva dominovala v souboji s Mexikem.

Je nám líto, video expirovalo.
Famózní obrat Japonců v duelu s Finskem

Francouzi, kteří budou příští rok hostit olympijské hry, vedli nad Lotyši ještě v závěru třetí čtvrtiny o 13 bodů a do poslední části šli s desetibodovým náskokem. Definitivně jej ztratili v poslední minutě, v níž neskórovali a soupeř z trestných hodů dokonal obrat.

Pokus o vítěznou trojku nevyšel Sylvainu Franciscovi. Evan Fournier byl sice s 27 body nejlepším střelcem zápasu, ale Lotyši měli vyrovnanější tým a dva dvacetibodové střelce Arturse Žagarse (22) a Rolandse Šmitse (20), kteří byli strůjci závěrečného obratu.

"Zklamali jsme spoustu lidí. Každého – od hráčů přes trenéry, realizační tým až po federaci. Tohle byla velká srážka s realitou a je to obrovské zklamání," litoval jeden z lídrů Nicolas Batum, křídelní hráč Los Angeles Clippers. "Po páteční porážce je tohle noční můra. Čekali jsme reakci a myslím, že jsme tři čtvrtiny hráli mnohem lépe, ale nestačilo to. Soupeř bojoval celých 40 minut a byl odměněn," konstatoval kouč Vincent Collet.

Finové dlouho Japonce trápili. Nepřekvapivě k tomu výrazně přispívala největší hvězda severského celku Lauri Markkanen. Jenže poslední čtvrtina patřila Japoncům. Domácí hráči přestříleli soupeře 35:15.

Německý tým vedl třicetibodový Dennis Schröder. Nejlepším střelcem Australanů byl s 21 body Patty Mills. Do utkání vlétl, ale v druhé polovině se zadrhl a v těsné koncovce to byl jeden z rozhodujících faktorů porážky Australanů.

Andres Feliz a Karl-Anthony Towns. Oba nastříleli po 24 bodech a měli lví podíl na výhře Dominikánské republiky nad Itálií.

Libanon dostal další výprask. Po Lotyšsku inkasoval další příděl od Kanady. Severoamerický favorit zvítězil 128:73.

O obou postupujících už je rozhodnuto ve skupině D, kde Litva i Černá Hora vyhrály i druhé zápasy a stejně jako Kanada s Lotyšskem se utkají už "jen" o prvenství v tabulce. Mexiko a Egypt budou hrát o 17. až 32. místo. Černá Hora nezaváhala a po výsledku 89:74 s Egyptem zapsala druhé vítězství.

Výsledky MS basketbalistů

Skupina A (Manila):
Itálie –⁠ Dominikánská republika 82:87 (39:38),
Filipíny –⁠ Angola 70:80 (33:36).

Skupina D (Manila):
Černá Hora –⁠ Egypt 89:74 (51:37),
Litva –⁠ Mexiko 96:66 (53:34).

Skupina E (Okinawa):
Austrálie –⁠ Německo 82:85 (44:49),
Japonsko –⁠ Finsko 98:88 (36:46).

Skupina H (Jakarta):
Libanon –⁠ Kanada 73:128 (30:66),
Francie –⁠ Lotyšsko 86:88 (53:49).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články