Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Král Janis a jeho poddaní. Seznamte se s hvězdami mistrovství světa

O fenomenální umění LeBrona Jamese, Stephena Curryho či Jamese Hardena příznivci basketbalu přijdou, ale oku lahodící smeče nejužitečnějšího hráče NBA je bezesporu neminou. Janis Antetokounmpo totiž omluvenku nezaslal a klíčovou oporou Řecka bude. Podmaní si i mistrovství světa v Číně, nebo ho z pomyslného Olympu sesadí někdo z konkurentů v čele s Nikolou Jokičem ze Srbska? Přímé přenosy všech 92 utkání sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Janis Antetokounmpo z Milwaukee
zdroj: ČTK/AP/ autor: Morry Gash

Život se s ním nemazlil, ale Antetokounmpo veškeré patálie zvládl. Syn nigerijských přistěhovalců, kteří zamířili do Atén v roce 1991, neměl v dětství rozhodně na růžích ustláno. Žil v chudobě, bojoval o zisk občanství, po škole pomáhal rodičům s rozpočtem prodejem slunečních brýlí a měl sportovní sen - stát se profesionálním fotbalistou.

Současnost? Fotbal sleduje v televizi z pozice nejužitečnějšího hráče NBA.

Kdo je favoritem mistrovství světa a jaké šance mají Češi?
Poslechněte si Basketbal fokus podcast: 

Před startem šampionátu se populární "Greek Freak" nechal slyšet, že by vyměnil trofej MVP za zlatou medaili pro Řecko. Mimo jiné se stane prvním basketbalistou v historii turnaje, který do něj po zisku nejprestižnějšího individuálního ocenění zasáhne.

Čtyřiadvacetiletého univerzála (křídlo/rozehrávač) draftovalo Milwaukee v roce 2013. Během šesti ročníků v zámořské lize se neustále zlepšoval a přerod v respektovanou hvězdu dokonal v minulé sezoně. S průměrem přes 27 bodů, 12 doskoků a 5 asistencí dovedl Bucks poprvé od roku 1974 k triumfu v základní části.

Ve finále Východní konference ovšem Milwaukee prohrálo 2:4 na zápasy s pozdějšími vítězi z Toronta. I proto chce v Šanghaji maximálně využít šanci dosáhnout úspěchu v národním dresu. "Pokaždé je to speciální. Když před utkáním stojíte na palubovce a slyšíte hymnu, je to něco nepopsatelného," řekl Antetokounmpo.

Pocit národní hrdosti umocňuje fakt, že společně s Janisem jsou v řeckém výběru také jeho bratři Thanasis a Kostas. "Je to úžasné, když jsme všichni pohromadě. Pracovali jsme odmalička opravdu tvrdě, abychom toho dosáhli. Myslím si, že je na nás máma pyšná, a jsem si jist, že nás táta sleduje z nebe," dodal.

Dotáhne superstar mistrovství světa svou reprezentaci k titulu?

Nejvyšší ambice však mají i další hráči z NBA. Mezi nimi nelze opomenout zejména srbského pivota Jokiče. Ten sice v minulosti několikrát pozvánku do národního týmu odmítl, což se v rodné zemi neshledalo s pochopením, ale tentokrát chybět nebude.

Opora Denveru Nuggets navíc prožila v zámoří průlomovou sezonu. V dubnu uzavřela základní část s průměrem přes 20 bodů, 10 doskoků, 7 asistencí a před začátkem turnaje deklarovala jednoznačný cíl. "Přijeli jsme pro zlato."

Vzhledem k faktu, že fantastický rok má v Sacramentu za sebou křídelník Bogdan Bogdanovič a rozehrávač Miloš Teodosič hraje na mezinárodní úrovni ještě lépe než v Los Angeles Clippers, je sebevědomé prohlášení Jokiče pochopitelné.

Až za Antetokounmpem a Jokičem jsou v pomyslné hierarchii hvězd Američané. Ano - v dějinách šampionátu by se obdobná verze zmíněného tvrzení hledala těžce, ale tentokrát je to zkrátka a dobře skutečnost.

Při absenci Jamese, Curryho, Hardena, Russela Westbrooka, Kevina Duranta, Bradleyho Beala, Kylea Lowryho a dalších by role tahouna obhájců titulu měla připadnout Kembu Walkerovi, čerstvé posile Bostonu. Rozehrávač, jehož rychlostní i střelecké dispozice obdivovali od roku 2011 fanoušci Charlotte Hornets, si o angažmá u ambiciózních Celtics řekl v minulé sezoně průměrem přes 25 bodů a 6 asistencí.

Za jeho pravou ruku lze směle označit Khrise Middletona z Milwaukee. Atletické křídlo se po boku "Greek Freaka" prezentovalo v dresu Bucks konstantní výkonností (průměr 18 bodů), na což bude bezesporu sázet i legendární kouč USA Gregg Popovich.       

S ohledem na neúčast největších superstar Američanů je okruh favoritů rozsáhlejší než v minulosti. A kromě hlavních vyzyvatelů pětinásobných vítězů - Řeků a Srbů - monitorují medailové šance i další "hladové" země.

Litevci v sestavě s pivotem Domantasem Sabonisem (Indiana Pacers), Španělé s rozehrávačem Rickym Rubiem (Phoenix Suns), Francouzi s pivotem Rudym Gobertem (Utah Jazz) či Australané s rozehrávačem Pattym Millsem (San Antonio Spurs), katem USA v přátelském utkání před mistrovstvím světa

Pohodlně se usaďte, kolotoč pod bezednými koši se roztáčí...

Zdroj
ČT sport, ESPN, fiba.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články