Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Další velký favorit už byl nad jejich síly. Čechy do boje o medaile Australané nepustili

Přešli přes těžké váhy, ve čtvrtfinále už ovšem narazili. Čeští basketbalisté se o další překvapení nepostarali, když s favorizovanými Australany prohráli 70:82, a o medaile si nezahrají. Národní tým zároveň ztratil šanci na zajištění přímé účasti na olympijských hrách. Svěřence Ronena Ginzburga nyní čekají souboje o konečnou 5. až 8. příčku. Nejlepším výsledkem z éry Československa je šesté místo z roku 1970.

Australan Jock Landale smečuje v zápase proti Česku
zdroj: REUTERS autor: Aly Song

Kouč Ginzburg byl i přes prohru na svůj tým pyšný. "Ale když se dostanete do této situace, tak chcete zvládnout i takový zápas. Hráli jsme proti velkému týmu, který je dobrý na všech pozicích. I když jsme ztráceli o sedmnáct, snažili jsme se vrátit. Teď jsem zklamaný, ale na své hráče jsem hrdý," řekl.

Do utkání nastoupil i přes zranění kotníku se sebezapřením křídelník Blake Schilb, na hřišti strávil 13 minut a 11 sekund a vstřelil pět bodů. "Pravý Čech Blake se ukázal, že chce hrát. Bylo to od něj hezké, dal i nějaké body. Myslím, že nám pomohl. Ukázal svůj charakter i to, že tým je pro něj hodně," ocenil pivot Martin Peterka naturalizovaného Američana.

Do skupiny o páté až osmé místo vstoupí Češi ve čtvrtek zápasem proti Polsku, který startuje už v 15:00. Druhou dvojici tvoří Srbsko a pětinásobní šampioni Američané. Australané si v semifinále zahrají se Španělskem, o druhém finalistovi rozhodne souboj Argentiny a Francie, která ve čtvrtfinále nečekaně vyřadila obhájce titulu z USA.

Česká reprezentace v Šanghaji dokázala s favoritem dlouho držet krok a po vyrovnané úvodní čtvrtině (17:17) prohrávala po prvním poločase o tři body. Pak ale hráčům došly síly, Australané si ve třetím dějství vypracovali až sedmnáctibodový náskok a zápas rozhodli.

"Dneska byla Austrálie prostě lepší. My jsme věděli, že dříve nebo později tady narazíme na nějaký strop a ten prostě přišel. Austrálie výborně bránila, byli na nás výborně připravení. Nechci říct, že nám to nesvědčilo, ale zablokovalo to naši hru. Nedokázali jsme se vyrovnat s tou trošku jinou obranou," uvedl křídelník Vojtěch Hruban.

Nejlepším střelcem týmu byl s 21 body Patrik Auda, zatímco Tomáš Satoranský měl s 13 body, 9 doskoky a 13 asistencemi na dosah triple double. Austrálii, která si zahraje o první medaili z mistrovství světa, táhl za vítězstvím autor 24 bodů Patty Mills, Chris Goulding přidal 14 bodů.

"Nechali jsme tam všechno, ale byly to pro nás rozdílné poločasy. V prvním jsme byli velmi dobří v obraně a zůstali ve hře, jenže v útoku jsme nedokázali zakončit. Ve druhém jsme zlepšili útok, ale už tam asi nezbylo moc energie. Oni ukázali, jak dobří jsou v ofenzivě a jak fyzicky umí hrát. Austrálie je spolufavoritem mistrovství světa. Máme být na co hrdí," prohlásil Satoranský.

Tomáš Satoranský smečuje do koše ve čtvrtfinále MS s Austrálií
zdroj: AP autor: WANG ZHAO

Se čtvrtečním soupeřem Polskem se Češi utkali dvakrát během srpnové přípravy a oba zápasy vyhráli: na turnaji v Praze zvítězili 81:76, v Hamburku pak 96:86. Díky úspěšnému vystoupení na šampionátu si již dříve zajistili účast v olympijské kvalifikaci.

Na přímý postup ale ztratili šanci i kvůli výhře Francie nad USA. Dvě místa z Evropy patří Španělsku a Francii. "Je to obrovsky vysoký cíl. Nevyšlo to přímo odtud, ale budeme mít ještě jednu šanci a musíme to zkusit znovu příští léto," dodal Hruban.

Austrálie - ČR 82:70 (17:17, 33:30, 63:48)

Sestava a body ČR: Satoranský 13, Bohačík 8, Kříž 4, Hruban 2, Balvín 0 - Auda 21, Pumprla 10, Peterka 7, Schilb 5, Palyza, Šiřina a Vyoral všichni 0. Nejvíce bodů Austrálie: Mills 24, Goulding 14, Bogut 10. Fauly: 13:16. Trestné hody: 6/5 - 4/3. Trojky: 11:7. Doskoky: 41:34.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články