Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

BLOG: Šanghaj aneb malé basketbalové Nagano

Řekněme si to upřímně: takový impulz český kolektivní sport potřeboval. Nemyslím to tak, že by domácí výběry nebyly vůbec úspěšné, třeba loňské 6. místo házenkářů na Euru bylo parádní. Fedcupové triumfy spíš řadím do kolonky individuálních a malý fotbal je skvělý, ale pořád je... malý. Hokejové medaile nejsou a fotbal ze svých pozic ustoupil. Basketbalový nároďák tak má šanci na sebe významně upozornit mimo komunitu svých fanousků.

Čeští basketbalisté se radují z výhry nad Tureckem
zdroj: REUTERS autor: Aly Song

Takhle. Neříkám, že by se po výhře nad Turky mělo zaplnit Staroměstské náměstí, vyhlásit státní svátek a povinně skupovat dresy Tomáše Satoranského. Nejsme basketbalová velmoc a byla by naprostá senzace, kdybychom v Číně došli do čtvrtfinále.

Ale mistrovství v jednom z nejpopulárnějších sportů na planetě je ostře sledované a Češi na sebe výhrou nad Turky upozornili v globálním měřítku. To není málo a porazit soupeře se třemi hráči NBA o charakteru týmu leccos vypovídá.

Proto mám pro ty z vás, které právě pohltila basketbalová horečka, tři body, proč stojí za to uchovat přízeň tomuto sportu i dál.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Turecko - Česko

1) Faktor Satoranský

Každý populární sport má svou ikonu. Tomáš Satoranský je už několik let hlavní tváří českého basketbalu a po tomhle létě bude patřit mezi nejznámější tváře českého sportu. Satoranský je přesně ten typ lídra, kterého každá reprezentace potřebuje. Táhne tým, když je to potřeba, ale ne vždy a za každou cenu, jak ukázal třeba zápas s Japonskem.

Proti Američanům přesvědčil, že je právoplatným členem společenství NBA, a proti Turecku zase kreativně hledal své spoluhráče. "Dělá nás na hřisti lepšími," vysekl mu poklonu Ondřej Balvín. A to je prostě kumšt. "Tohle ale vůbec není o mně, my hrajeme jako tým," kontruje Satoranský.

2) Tým

Právě tenhle šampionát jasně dokazuje, že národní tým rozhodně není jen o Satoranském a Veselém. Diváci tak mají možnost poznat další členy téhle semknuté party.

Své dlouhé vlasy si v televizních detailech upravuje Ondřej Balvín. Smysluplné rozhovory poskytují skromní sympaťáci a skvělí střelci Vojtěch Hruban, Jaromír Bohačík a Blake Schilb.

Fanoušci už si také mohli všimnout, že obvod bicepsu Patrika Audy je asi takový, jako má normální smrtelník kolem stehna. Příběh zázračně uzdravené achilovky Martina Kříže je námětem pro zfilmování a kapitánem téhle party je pak vtipálek Pavel Pumprla.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozbor parádní souhry Satoranský - Balvín

3) Moderní hra

Jednotlivé protagonisty známe, co z nich ale činí produkt "worth watching", jak říkají Američané, je styl jejich hry. V tomhle ohledu si se světovým trendem Češi v ničem nezadají. Rychlé tempo, hodně přihrávek, nebát se střílet. Na palubovce pořádný kvapík, na pohled rozhodně žádná nuda.

I to je podpis izraelského kouče Ronena Ginzburga, který s tímhle týmem došel do čtvrtfinále Eurobasketu 2015. Vždyť i reprezentace USA a Turecka jako první vyzvihovaly u českého týmu rychlou hru a dobré půjčování míče. Češi si tímhle stylem vybudovali na mezinárodní scéně respekt.

Navíc favorizované Turecko zdeptali vyzrálou, ukázněnou a trpělivou hrou v útočné fázi. Dlouhé útoky podpořené přesnou střelbou dávají Čechům hrát na této úrovni vyrovnaně prakticky s každým. Navíc v každém zápase se střelecky dařilo jinému hráči - další plus.

K tomu přopočtěte agresivní obranu. Zeptejte se Ruie Hachinury nebo Ersana Ilyase, jak se jim proti těm vlčákům hrálo. Ano, občas zahapruje komunikace v obraně a přebírání, ale vyčítali byste jim to zrovna teď?

Vyhlídky k olympiádě a ME 2021

Před takovými deseti lety se zdálo nereálné, že by mužský basketbal mohl byť jen vzdáleně uvažovat o účasti na mistrovství světa. Teď je mezi nejlepší šestnáctkou a ví, že ho podruhé v řadě nemine ani olympijská kvalifikace. Máme nejužitečnějšího hráče Euroligy a playera s velmi solidní pozicí v NBA a například slibný talent v podobě Víta Krejčího v silné španělské lize.

A k tomu všemu je navíc jisté, že tenhle tým má ještě jednu velkou akci před sebou. Za dva roky se totiž v Česku odehraje základní skupina mistrovství Evropy, kde tahle generace hráčů může být na svém výkonnostním vrcholu. A to pro český basket nejsou úplně špatné vyhlídky.

Tak ať se vás basketbalová horečka drží.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články