Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Kronika českého basketu musí zůstávat neustále otevřená, řekl Pumprla po historickém postupu

Premiérová mise českých basketbalistů mezi světovou elitou bude úspěšná. Po čtvrtečním vítězství 91:76 nad Tureckem a postupu mezi šestnáct nejlepších zářil štěstím i kapitán Pavel Pumprla. Rodák ze Zábřehu je nesmírně rád, že tým teď může s jistotou účasti minimálně v olympijské kvalifikaci zabojovat v Šen-čenu o čtvrtfinále.

Pavel Pumprla střílí na koš v utkání mistrovství světa
zdroj: PR autor: ČBF/Václav Mudra

"Zní to skvěle. Kronika českého basketu musí zůstávat neustále otevřená, tak jsem rád, že jsme do ní zase něco přidali. Máme další dodatečnou kvalifikaci o olympiádu, což jsou další dva mílové kroky. Zahrajeme si další dvě super utkání s Brazílií a s Řeckem. Těším se na to," prohlásil Pumprla.

Postup mezi nejlepší šestnáctku staví mezi úspěchy v reprezentaci nejvýš. "Toto se dá přirovnat k osmifinále mistrovství Evropy ve Francii (vítězství nad Chorvatskem) a postupu do čtvrtfinále. Ale přece jen, mistrovství světa je mistrovství světa," připomněl Pumprla největší úspěch z kontinentálního šampionátu v podobě sedmého místa v roce 2015.

"A stejně jako tam ani tady s námi nikdo nepočítal. Někteří v hloubi duše věřili jako my, ale čekali jsme to hrozně těžký. Ten výsledek nakonec neodpovídá tomu, jaký to byl boj," komentoval výhru o patnáct bodů nad Turky.

Kapitán se snažil tým na bitvu s Tureckem naladit co nejvíce bojovně. "Proběhla extra hecovačka. I když by se to nemělo prozrazovat, tak v kruhu před zápasem mluvil i Pavel Pumprla sprostě, protože věděl, že to je ta pravá hecovačka," vyprávěl Pumprla.

"O level výš, na kterou u mě nejsou zvyklí, takže to hned všechny nabilo do začátku a budu si sám pro sebe myslet, že to byl rozhodující počin. Nevím, jestli to budu opakovat, to by nebylo tak originální, ale určitě zase něco vymyslím." 

"Věděli jsme, co je v sázce, ale zároveň jsme byli pevně na zemi a věděli, že se nesmíme odklonit od naší hry, což se dařilo. Šli jsme do toho s tím, že na ně máme, ale že to budeme muset dokázat na palubovce. A povedlo se," zářila opora Nymburku.

V euforii hned po zápase přiznal, že dlouho ani nemohl vybojovanému postupu uvěřit. "Viděl jsem, jak hrajeme, jak je přehráváme. Těžko se tomu věřilo. Čekal jsem, kdy zapnou, vlítnou na nás jako na USA. A povedlo se jim to akorát na začátku druhého poločasu. Ukázali jsme super týmovou sílu," pochvaloval si Pumprla.

Turci v úterý sahali po výhře nad USA, kterou ztratili až v závěru a v prodloužení. Nakonec je čeká boj o 17. až 32. místo. "To nemohl být cíl, to byl sen. Věděli jsme, co Turci umí, viděli jsme je proti Američanům, a i když jsme věřili, že budou unavení, psychicky i fyzicky, je to tým na vyšší úrovni. My ale hrajeme super basket, super se na to kouká. Jsme strašně silní a těším se na naše zápasy nahoře," podotkl.

Věří, že stále větší zájem fanoušků vzbuzuje tým i stylem, jakým na postup na světový šampionát po 37 letech a následně i ze skupiny dosáhl. "Náš úkol je hlavní - podpořit těmi výkony tady vše, co se dělo okolo, aby na to lidé nezanevřeli a věděli, jací jsme bojovníci."

"I kdybychom nevyhráli, tak jsme mohli jet se zvednutou hlavou, ale když k tomu přibyla tato výhra, tak je to něco neskutečného a podpoříme to výkony i v dalších dvou duelech. Věřím, že lidé pochopili, co basket je, a dokážeme jim to ještě dál," zakončil Pumprla.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články