Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

MS basketbalistek začíná. Češky na obhajobu stříbra nepomýšlejí

Ankara/Istanbul - V sobotu začne v Turecku mistrovství světa basketbalistek. Potřetí za sebou se na něm představí i české reprezentantky, které obhajují senzační stříbro z domácího turnaje v roce 2010. Pro omlazený kádr však bude úspěchem už jen případný postup do čtvrtfinále.

Hana Horáková (vlevo) na MS 2010
zdroj: ČTK/AP autor: Petr David Josek

Češky na šampionát odjíždějí z poloviny s jiným týmem, než s kterým v roce 2010 na MS zazářily. Čtyři tehdejší reprezentantky v čele s nejužitečnější hráčkou turnaje Hanou Horákovou již ukončily kariéru. Trenér Lubor Blažek tak má k dispozici omlazený tým, který si klade postupné cíle a nechce se stresovat tím, že v Turecku startuje jako obhájce stříbra.

"Teoreticky budeme obhajovat stříbro, ale ta realita bude asi někde jinde. Bylo by hezké získat medaili, ale musíme si dávat postupné cíle. A to je postoupit ze skupiny. Dál se zatím nedíváme," řekla kapitánka Eva Vítečková. "O obhajobě nemluvíme. To, co se povedlo na minulém MS, bylo neuvěřitelné a my chceme jen udělat co nejlepší výsledek. Každý zápas si užít a uvidíme. Tenhle tým je oproti roku 2010 mladší a dravější a doufám, že ty osobnosti se nám podaří nahradit," doplnila Kateřina Elhotová.

Češky se ve skupině představí po boku Brazílie, Japonska a Španělska. Aby měly reálnou šanci, že se z Ankary přesunou na závěrečnou část do Istanbulu, potřebují skončit na druhém místě, to znamená porazit Brazilky i Japonky. Pak by se měly podle papírových předpokladů v osmifinále vyhnout favoritům skupiny B Turecku a Francii a o postup do čtvrtfinále se utkat s Kanadou.

Zajímavosti k MS basketbalistek

- české reprezentantky obhajují stříbrné medaile, chybí jim však nejužitečnější hráčka turnaje z roku 2010 Hana Horáková, která ukončila kariéru, celkem je tým oproti roku 2010 z poloviny jiný
- Američanky jsou s 8 zlatými medailemi nejúspěšnějším týmem historie MS, Sovětský svaz triumfoval šestkrát
- poprvé na MS startují Angola, Mosambik a domácí Turecko
- mezi největší hvězdy turnaje patří Američanky Diana Taurasiová, Tina Charlesová a Maya Mooreová, Španělky Sancho Lyttleová a Alba Torrensová, Češka Eva Vítečková, Francouzky Céline Dumercová a Sandrine Grudaová, Turkyně Nevriye Yilmazová či Běloruska Jelena Levčenková
- nejvyšší hráčkou turnaje je Američanka Brittney Grinerová, která je s 203 centimetry třetí nejvyšší hráčkou v historii MS
- nejmenší je naopak se 164 centimetry Brazilka Débora Costaová
- střelecký rekord šampionátu drží s 46 body v utkání Brazilka Hortencia Marcariová z roku 1983 

"Naše skupina je velmi těžká a ještě těžší je kříž. Francie, Turecko a Kanada do kříže nejsou lehcí soupeři. Ale popereme se s tím," řekl trenér Blažek. Češky by se měly opírat zejména o rychlý přechod do útoku, dobrou obranu a kvalitní střelbu z dálky.

"Soupeře určitě nepřestřílíme, musíme hrát na málo bodů. Budeme chtít hrát rychle dopředu, máme na to rozdriblovat brejk, dostat se do pohody a hledat volné pozice," míní Blažek. "Příprava ukázala, že jsme schopni hrát dobře," dodal k výhrám nad Srbskem, Kanadou, Koreou či Běloruskem.

Pro devátý titul si do Turecka jedou Američanky, ty se však pokusí z trůnu sesadit zejména mistryně Evropy Španělky a Francouzky, které dokonce výběr USA porazily v přípravě. Američanky daly dohromady hvězdný tým v čele s Dianou Taurasiovou či Sue Birdovou, která jede už na čtvrtý šampionát a může jako první hráčka v historii získat na MS čtvrtou medaili.

Zámořská WNBA však skončila až v polovině září a americký výběr tak měl minimum času na přípravu. Jeho forma tak ještě není ideální, což potvrdila i prohra 72:76 s Francií. V úterní generálce v Praze už ale Američanky dominovaly a český tým porazily 76:41.

Šampionát se koná v Turecku, které v posledních letech zažívá basketbalový boom. Muži před čtyřmi lety v domácím prostředí získali překvapivě stříbro, nyní se je pokusí napodobit i Turkyně, které se mezi světovou elitou představí poprvé podobně jako Mosambik a Angola.

"V Turecku panuje při zápasech bouřlivá atmosféra, na basket tam chodí i fotbaloví fanoušci. Uvidíme, jak to bude vypadat při turnaji, ale myslím, že to bude podobné, což je dobře, protože většina z nás raději hraje v bouřlivějším prostředí," řekla pivotka Petra Kulichová, která je hráčkou Besiktase Istanbul.

Ze čtyř základních skupin, z nichž dvě se hrají v Istanbulu a dvě v Ankaře, postoupí vždy vítěz přímo do čtvrtfinále. Týmy na druhém a třetím místě se utkají v osmifinále, poslední celek je vyřazen. Od čtvrtfinále se turnaj přesouvá do haly Fenerbahce Istanbul, finále je na programu 5. října.

Složení základních skupin MS basketbalistek

Skupina A: ČR, Španělsko, Japonsko, Brazílie
Skupina B: Turecko, Francie, Kanada, Mosambik
Skupina C: Austrálie, Bělorusko, Korea, Kuba
Skupina D: USA, Srbsko, Čína, Angola

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články