Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Mladé reprezentantky čtvrté místo obrečely, pak jim však úspěch došel

Praha - Před mistrovstvím světa basketbalistek do 17 let kolovala kolem celé akce spousta otazníků. Pořadatelství přebírala Česká republika od Slovenska těsně před startem, nevědělo se, jak se podaří vyřešit organizaci, jak se s domácím tlakem vypořádají české hráčky, nakonec však vše dopadlo nad očekávání a mladé reprezentantky před výbornou kulisou dokráčely ke skvělému čtvrtému místu. "Z klatovského publika jsme byli nadšeni," pochvaloval si tým.

Česko - Kanada
zdroj: isifa/MAFRA autor: Pavel Němeček

České basketbalové reprezentantky se na mistrovství světa hráček do 17 let, které skončilo v neděli v Plzni, kvalifikovaly druhým místem na loňském evropském šampionátu šestnáctiletých v Bulharsku. Tým trenéra Richarda Fouska v základní skupině v Klatovech postupně porazil Koreu, prohrál s Maďarskem v prodloužení a zvítězil nad Kanadou, v osmifinále pak porazil Itálii.

Odrazit se mohl zejména od skvělého publika, diváků chodily na zápasy až dvě tisícovky. "Byli jsme nadšeni. Cestu si našli nejen příznivci basketbalu, ale i obyvatelé Klatov. Naše dívky podporovaly dvě tisícovky diváků a atmosféra byla nádherná. Všechny zápasy tam byly krásné a ve výborné kulise. Pro holky to byly jedinečné zážitky," potvrzoval asistent trenéra Robert Landa.

Poté se reprezentantky přesunuly do Plzně a ve svém zřejmě nejlepším utkání porazily v hale Lokomotivy ve čtvrtfinále Austrálii a postoupily mezi čtyři nejlepší týmy světa. Semifinálové soupeřky ze Španělska byly nad síly českých hráček, a tak v posledním utkání o bronzové medaile znovu nastoupily proti Maďarsku. Tentokrát však na výhru nedosáhly, Landa si své svěřenkyně přesto chválí.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté SZ: Julia Reisingerová a Robert Landa

"Výsledek je to výborný, reprezentuje Českou republiku na celosvětovém basketbalovém poli. Výborně hodnocené bylo i pořadatelství šampionátu, kterého se Česko ujalo na poslední chvíli. V porovnání evropském i světovém je čtvrté místo krásné," říká. Konečného umístění si váží i samy hráčky. "Byly jsme pochválené, že jsme to zvládly a do nejlepší čtyřky se vůbec dostaly. Obrečely jsme to, ale nakonec nám došlo, že být čtvrté na světě je ohromný úspěch," uznala nejlépe střílející a nejlépe doskakující Češka Julia Reisingerová.

Trenéři se před turnajem obávali ze všeho nejvíce rychlé změny pořadatelství a domácího tlaku, nakonec však vše proběhlo k plné spokojenosti. "Slováci turnaj nezvládli uspořádat, Klatovy a Plzeň turnaj získaly v šibeničním termínu dvou měsíců a průběh byl bezchybný. Ale my nevěděli, jak se s tím vypořádají hráčky. V prvním zápase to bylo trochu proti nám, 1 700 diváků, to byla první zkušenost před takovým publikem. Postupně se to však srovnalo a v důležitých zápasech play-off to byla naše výhoda," dodal Landa.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články