Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Mimořádný výkon, mimořádné emoce. Čeští basketbalisté se radují i kroutí hlavou

Lille – Směsice euforie, hrdosti i údivu. Chvílemi Češi vedli ve čtvrtfinálové bitvě nad Chorvaty o třicet bodů. Takový průběh nikdo nečekal. Ačkoli čeští hráči věřili, že mohou favorita překvapit, sami byli fascinováni tím, jak jednoznačně tým plný hvězd přehráli.

Čeští basketbalisté slaví postup do čtvrtfinále ME 2015
zdroj: ČTK/AP autor: Michel Euler

"Je to úžasný pocit. Udělat takovýhle úspěch, fakt nevím, co říct. Hráli jsme úžasný a hlavně týmový basketbal. Všichni si to užili. Byl to nejlepší výkon, jaký jsem v reprezentaci zažil. V jedné chvíli vést proti Chorvatům o třicet bodů, to je mimořádný výkon," radoval se po zápase Veselý, který musel v mixzóně podstoupit řadu rozhovorů, aby udiveným zahraničním novinářům vysvětlil důvod jasného českého vítězství.

Za rozhodující považuje obranu, která zastavila silný chorvatský útok. "Všechno vycházelo z obrany. Tu máme výbornou. Navíc hrajeme kolektivně. Nepřestáváme bojovat, i když nedáme v útoku otevřenou střelu nebo dostaneme hloupý koš. Snažíme se hrát úplně do konce," hledal Veselý další pozitiva české hry.

Reprezentační kariéru si prodloužil Jiří Welsch, který předvedl skvělou práci hlavně v obraně. "Hledám správná slova, ale nenacházím je. Vždyť kdo by čekal, že ve čtvrtfinále bude český tým?" prohlásil Welsch. "Je to největší emoce, jakou s týmem prožívám. Větší než v roce 1999, kdy jsme překvapivě postoupili ze skupiny. A také je to největší úspěch. Mezi nejlepšími osmi jsem s národním týmem ještě nikdy nebyl. Takže fantastické," dodal.

Jiří Welsch:

"Čekal jsem těžký zápas a věřil jsem, že můžeme uspět, ale v žádném scénáři, který jsem měl v hlavě, jsem si nepředstavoval, že bychom Chorvatsko na konci třetí čtvrtiny poráželi o třicet bodů."

Pokud by se týmu povedlo projít i do olympijské kvalifikace, možná bude hrát Welsch v národním týmu ještě o rok déle. "Ráno jsem mluvil s přítelkyní, která je doma s naší malou dcerkou, a říkal jsem jí: Odpoledne ti zavolám a buď budu ve čtvrtfinále mistrovství Evropy, nebo v reprezentačním důchodu. Takže už se těším, až jí zavolám a řeknu: Důchod se odkládá," řekl pětatřicetiletý basketbalista.

Vítězné kolečko českého basketbalového týmu
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Za rozhodující považuje, že tým má oproti předchozím letům mnohem větší zkušenosti. "Klíčem je talent a zkušenost. Dříve na turnaje jezdili většinou jen hráči z české ligy, nyní většina talentovaných hráčů odchází v brzkém věku rozvíjet svůj talent do zahraničí. Získávají sebevědomí a nyní mohou čelit Chorvatsku s vědomím, že mohou uspět," řekl Welsch.

Jelínek pomohl k postupu výbornou čtyřminutovkou

Dlouhé tři roky čekal basketbalista David Jelínek na to, až zazáří v dresu národního týmu. Pětadvacetiletý syn bývalé hvězdy české ligy Josefa Jelínka nastoupil do druhé čtvrtiny, hned získal míč a byl na něj odpískán úmyslný faul. To odstartovalo jeho jízdu v podobě jedenácti bodů za čtyři minuty. Díky němu Češi udrželi při chorvatské snaze o nápor dvouciferný náskok a tím soupeře zlomili.

Reprezentační trenér Ronen Ginzburg
zdroj: ČTK autor: imago sportfotodienst

"David se dosud na turnaji trápil, ale pořád věřil. A dnes předvedl, čeho je schopen," chválil ho trenér Ronen Ginzburg. "Dnes jsme měli x-factor od kluků z lavičky. Patrik Auda či David Jelínek zahráli úžasně, stejně jako Petr Benda či Jirka Welsch. Toho jsme využili," dodal Tomáš Satoranský.

David Jelínek:

"Na jednu stranu to je překvapení, ale také si myslím, že jsme postoupili zaslouženě. Odváděli jsme dobrou obranu. Do ničeho jsme je moc nepouštěli. Obrana je rozhodující a proti Srbsku ji budeme potřebovat znovu, abychom mohli pomýšlet na vítězství."

"Jsem rád, že jsem to hned na začátku prolomil a dostal se do zápasu a mohl týmu pomoct," řekl Jelínek. "V rámci nároďáku je tohle pro mě nejlepší výsledek. Když to vezmu s porovnáním soupeře, tak si myslím, že to byl jeden z nejlepších zápasů, jaký jsme kdy odehráli. Je to úžasný úspěch, nejen pro nás, ale i naši zemi," dodal.

Takhle vypadá česká basketbalová radost
zdroj: Instagram Tomáše Satoranského

Dva dny na načerpání sil

Češi nyní budou mít dva dny volna, z čehož má Veselý radost skoro stejně jako z postupu. "Těším se, až dneska půjdu spát a nikdo mě nevytáhne z postele," usmíval se pivot Fenerbahce Istanbul, který statisticky patří mezi nejlepší hráče turnaje s průměry 16,8 bodu a devět doskoků na utkání.

Ve čtvrtfinále ho čeká prestižní souboj se Srbskem, kde prožil výraznou část své kariéry jako hráč Partizanu Bělehrad a stále má k této zemi velmi blízko. "Těším se a doufám, že si to všichni užijeme," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články