Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Memphis Grizzlies si poradili s hvězdami Lakers. Zazářil Ja Morant

Ozdobou programu NBA se ukázal duel Los Angeles Lakers s Memphisem Grizzlies. Za Lakers zářili LeBron James a Russell Westbrook, ani to ale nestačilo na mladého rozehrávače Grizzlies Ja Moranta, který utkání zakončil s 41 body a deseti asistencemi. Lakers prohráli (99:104), a to již popáté z posledních šesti utkání. V Západní konferenci jsou až osmí.

Desmond Bane z Memphisu Grizzlies
zdroj: ČTK/AP autor: Nikki Boertman

Slavnému celku z Kalifornie proti mladé sestavě Grizzlies nestačilo Jamesových 37 bodů včetně osmi proměněných trojek, třináct doskoků a sedm asistencí ani Westbrookův triple double za 16 bodů, 12 přihrávek a 10 doskočených míčů. Lakers se dopustili hned 18 ztrát.

Duel se rozhodoval až v závěrečné části, již šampion z roku 2020 prohrál o deset bodů. "Opět se nám výhra vzdálila v poslední čtvrtině. Je to frustrující, protože tohle se nám stává od začátku sezony," mrzelo Malika Monka, jenž nastřádal patnáct bodů. Lakers stříleli jen osm šestek, soupeř 29.

Střelecké dostihy s Jamesem nakonec ovládl Morant, přičemž se oba lídři svých celků stali teprve třetími protihráči v historii, již v jednom utkání zaznamenali alespoň 35 bodů, deset doskoků a šest trojek. "Dělal jsem jen to, co mi obrana dovolila. A stal se z toho můj večer," zářil spokojený Morant.

Čtyřicetibodové hranice dosáhl dvaadvacetiletý střelec v dresu Grizzlies, který si upravil bilanci na 22-14, potřetí v kariéře, což je klubový rekord. V dresu Lakers se nikdo kromě zmíněných hráčů nedostal přes sedm bodů, Morantovi pak sekundovali Desmond Bane s dvaceti body a Jaren Jackson Jr. s 15.

Úspěšný večer má za sebou také Chicago, které na domácím hřišti přehrálo Atlantu jasně 131:117. Bulls táhlo hned sedm dvouciferných střelců, z toho nejvýrazněji Zach LaVine s 25 body a DeMar DeRozan s 20. Coby White nasbíral 17 bodů a 12 asistencí a Nikola Vučevič 16 bodů a 20 doskoků.

Černohorský pivot stihl doskočit dvacet míčů za 33 minut. Za méně než 35 minut se mu to v dresu Bulls povedlo jako třetímu od dob legendárního Dennise Rodmana. Před Vučevičem milníku dosáhli také Joakim Noah a Tyson Chandler. K tomu navíc Vučevič pro tým získal tři míče a z pole trefil osm ze 14 pokusů.

Bulls si udrželi skvělou úspěšnost střelby 62 procent, proměnili 52 z 84 střel. Hawks nestačilo ani 26 bodů a 11 asistencí Trae Younga či 18 bodů a 15 doskoků Clinta Capely. Atlanta se nemohla opřít o 15 hráčů ze základního kádru kvůli covidovým restrikcím a s Bulls prohrála podruhé během tří dnů.

Ani na lavičce nebyl s Oklahoma City český reprezentant Vít Krejčí, jenž se připravuje s rezervním týmem na 5. ledna, kdy startuje farmářská G-League. Pouze na dálku tak mohl sledovat, jak Thunder bez nejlepšího střelce Shaie Gilgeouse-Alexandera, jenž je v karanténě, prohráli ve Phoenixu jasně 97:115.

Covidové restrikce nepustily do zápasu hráče ani na straně domácích –⁠ pivota Deandreho Aytona či Jae Crowdera. Hvězdou duelu byl Devin Booker s 38 body včetně šesti trojek, jenž se stal ve 25 letech sedmým nejmladším hráčem, jenž dosáhl mety 10 tisíc bodů. Thunder táhl Ty Jerome s 24 body.

Třetí nejlepší celek Západní konference Utah si upravil bilanci na 25-9 díky vítězství 120:105 v Portlandu. Za triumfem ho táhli Rudy Gobert s 22 body a 14 doskoky či náhradník Rudy Gay s 21 body. Jazz stejně jako Chicago uspěli popáté za sebou, což jsou současné nejdelší vítězné série soutěže.

Utkání San Antonio - Miami bylo kvůli velkému počtu zraněných a nakažených hráčů koronavirem v týmu Heat odloženo.

Výsledky NBA:

Boston - LA Clippers 82:91, Chicago - Atlanta 131:117, Detroit - New York 85:94, Indiana - Charlotte 108:116, Memphis - LA Lakers 104:99, Phoenix - Oklahoma City 115:97, Portland - Utah 105:120, Sacramento - Dallas 95:94,

San Antonio - Miami odloženo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články